dilluns, 10 d’agost del 2009

Noves cartes a un jove poeta (i V)



Avui, per no fer-me pesat, acabo les cites sobre el llibre de Margarit. Qui en vulgui més ja sap on cercar-ho.

Poesia i literatura

"Per escriure bona poesia convé haver llegit bones novel.les, perquè van deixant una mena de solatge, una mena de rereguarda, un fons damunt del qual a vegades es destacarà el primer pla d'un poema."

Poesia i tradició

"Tota la bona poesia que s'ha escrit per a mi és un gran fris on els poetes del passat han deixat les seves empremtes. En aquest fris, qualsevol poeta que arribi a escriure un bon poema deixarà la seva pinzellada. Posar l'accent en la novetat, en l'originalitat de la pinzellada no sembla una bona pretensió per a començar."

"S'ha de ser agosarat a l'hora d'escriure el poema i humil abans i després d'escriure'l"

Poesia, filosofia i religió

"No hi ha optimisme ni pessimisme en els bon poemes. Tots van a favor de la vida, fins i tot els que han estat escrits a partir de la mort o entorn seu. Però tampoc no cal oblidar que el poema sempre emmascara alguna crueltat des del moment en què està disposat a desvelar alguna mena de veritat."

Poesia i amor

"Perquè, quan la poesia parla d'amor, es posa de manifest amb molta més contundència que en altres circumstàncies com n'és de dificil dir la veritat i, alhora, que sense la veritat no hi ha poema."

"Els poemes d'amor no deixen mai de ser un refugi".

Poesia i soledat

"És en aquesta soledat que la poesia assoleix la màxima intensitat. És aquesta soledat la que permet l'esforç d'aprofundiment per a la interpretació d'un poema i l'assoliment del consol que això provoca. És la soledat que ofereix la possibilitat de no limitar la vida a la sensualitat i l'entreteniment."

"Aquest és l'objectiu, tan de qui escriu com de qui llegeix poesia : assolir la pròpia manera de fer front a la soledat".

Joan Margarit

2 comentaris:

  1. Un llibre formidable aquest de'n Margarit, oi? Si pot estar més o menys d'acord (jo hi estic d'acord en un percentatge molt alt!) però és un llibre valent, savi, desacomplexat i no pas politicament correcte.

    És molt difícil de trobar algú que parli del seu art i el ser fer-art amb aquesta sinceritat.

    Valentí

    ResponElimina
  2. Totalment d'acord amb tu Valentí. Aquesta valentia és una de les virtuts que fan que m'agradi tant Margarit, tant ell com la seva obra. Em fa malícia que molts no li perdonen aquesta etiqueta de "el poeta més llegit", com si això fos un demèrit. Ja està bé, de tant en tant, que "èxit" i qualitat s'ajuntin, no?

    ResponElimina