divendres, 7 d’agost del 2009

Noves cartes a un jove poeta (IV)


Sempre m'ha agradat molt la manera com Joan Margarit creu que ha de ser la lectura d'un poema i què vol dir això "d'entendre" la poesia. Si li féssim cas realment, caurien molts tabús i molts esnobismes literaris que fan que la gent "tingui por" d'apropar-se a un llibre de poemes.

Sobre com llegir un bon poema

"El poema és una mena de partitura, oberta per tant a moltes interpretacions possibles : si és tan tancada que només permet una interpretació, significa que es llegirà només una vegada i s'oblidarà. Continuant amb el símil musical, el lector no és l'equivalent de la persona que escolta un concert, sinó que el lector és el músic que interpreta aquesta partitura."

"Aquesta visió (que la veritable lectura poètica és sempre solitària) em sembla que explica el fet que, durant la lectura d'un poema, no pugui haver-hi relaxament de l'atenció, com la que sí que es pot donar, en canvi, quan es llegeix prosa o amb la mera assistència a un concert. I també explica que el nombre de lectors de poesia sigui menor que el de lectors de novel·les, perquè la tensió en llegir un bon llibre de poemes és necessàriament més alta".

Sobre què vol dir "entendre" un poema

"A mi em sembla que només és vàlida la poesia que s'entén. Ara bé : què vol dir "entendre"? Em remeto al que he dit : les persones que han llegit un bon poema ja no són les mateixes d'abans de llegir-lo. Aquesta sensació significa que s'ha "entès" el poema. Significa que el lector està en disposició de pensar-hi i continuar llegint-lo, interpretant-lo, sense necessitat de cap dot ni situació prèvia especial. Gairebé sempre que un poema resulta un búnquer inaccessible a algú, la culpa és del poeta."


"En un poema hi entra una persona amb un determinat estat interior,(...) amb un grau de desordre a causa de les pors, les tristeses, les pèrdues, és a dir, els factors que contínuament estan amenaçant l'equilibri interior. Si en sortir del poema aquest desordre és menor, vol dir que es tractava d'un bon poema i que l'ha entès."

Joan Margarit

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada