divendres, 4 de gener del 2013

Un pont de llibres sobre l'Atlàntic



Entremig de moltes altres lectures i feines diverses ahir vaig enllestir 84, Charing Cross Road. És una delícia de llibre que us recomano vivament. Malgrat el que he trigat a llegir-lo des que va aparèixer al meu calaix de sastre-lector, la veritat és que és un llibre primet, d'aquells que en dues o tres tardes -com a molt- el tens al sac. I al cor. Perquè la història -verídica-  s'ho mereix.
L'any 1949, l'Helene Hanff, una escriptora americana "pobra i amant dels llibres antics" escriu a una llibreria de vell anglesa, Marks & Co, de Londres, per demanar-los si li poden enviar llibres que "són molt difícils de trobar aquí tret d'edicions rares i caríssimes" o en "exemplars de segona mà plens d'anotacions escolars". Així comença una relació de vint anys entre aquesta dona curiosa i els encarregats d'aquesta libreria, sobretot un tal F.P.D, sigles que, més tard, sabrem que amaguen el nom de Frank Doel.
A part de donar-nos a conèixer un munt de libres, autors i edicions del món anglosaxó que vénen ganes de fullejar després dels comentaris sempre plens d'entusiasme de l'Helene -sense estalviar, quan cal, un moc amb tots els ets i uts-, la veritat és que la gràcia de libre està en la relació entre aquests dos personatges, separats per un oceà, que tenen en comú el seu amor pels llibres. Relació que poc a poc s'anirà eixamplant cap als altres treballadors de la llibreria i fins a la mateixa família de Frank, i que inclourà altres "béns" a part dels literaris, molt preuats en una Gran Bretaña acabada de sortir de la segona guerra mundial.
Però no vull desvetllar més detalls d'aquest cant a la lectura i a la generositat. Llegiu-lo, no us decebrà. A mi em va arribar -casualitats del destí, potser- de la mà de la mestra-bibliotecària de la meva escola que, al seu torn, l'havia aconseguit de segona mà! en una donació de la Biblioteca de Catalunya. Tot i que el llibre -escrit per la mateixa Helene- és de l'any 1970, l'edició que tinc a les mans, d'Anagrama, és la novena de 2006. O sigui que crec que s'ha de poder trobar encara. I si no, vés a saber, potser la mateixa bibliotecària que me'l va deixar a mi us el cediria una temporada gustosament, oi Cèlia?  Això sí, a canvi que en tinguéssiu tanta cura com el Frank i l'Helene van tenir amb els seus.

PD: Me n'oblidava! L'any 1987 aquest llibre va tenir una adaptació cinematogràfica interpretada ni més ni menys que per Anthony Hopkins i Anne Bancroft. Avui mateix corro a buscar-la!




2 comentaris:

  1. Gràcies, August, per aquesta magnífica ressenya. M'encanta tant com el llibre ;-)

    I sí, encara es troba. En vaig comprar una edició anglesa, i la degusto a poc a poquet.

    Per cert, si aneu a Londres no busqueu la llibreria a 84 Charing Cross Rd. Fa molt temps que ja no hi és.

    ResponElimina
  2. Gràcies a tu, Cèlia, per les teves informacions.

    Per cert, ja he anat al meu videoclub i no tenien la pel·li, així que 'hauré de buscar en altres llocs.

    Bon Reis per tu i per a tots!

    ResponElimina