dissabte, 11 de gener del 2014

Sobre valors, silenci i puntualitat...




Des de la meva tribuna dels dissabtes us recomano tres lectures extretes del suplement Criatures del diari ARA d'avui. Tres excel·lents mostres que aquest diari - i els seus col·laboradors- han apostat fort pel debat serè i aprofundit sobre els temes educatius.

1r: Xavier Gual.  M'agraden els seus articles perquè sempre m'hi he sentit identificat. Com a mestre que sóc sé com n'és de difícil congeniar les teories pedagògiques amb el dia a dia. I que dir les coses tal com són -encara que sigui sovint políticament incorrecte- no va en contra d'un compromís amb la teva feina.
Avui ens regala un article sobre com la lluita pels famosos "valors", que tants mestres i professors hem defensat com un element més de la nostra feina, no té sentit si la família ha renunciat a fer la primera passa, que, com passa sovint a la vida, és la més important:

"(…)… aquesta obsessió perquè els docents prioritzem els valors per sobre dels continguts. Som molts els professors que ens queixem en silenci i considerem que als alumnes els valors se'ls han de donar per adquirits. Els mínims del saber estar han de venir de casa. Jo mateix perdo cusos sencers de l'ESO suplicant que aprenguin a seure correctament, que respectin el torn de paraula i treguin el material que necessiten. Cada dia he de treballar pel més bàsic. Pel punt de partida. "

2n. Eva Bach. Els seus comentaris sempre són plens de sentit comú i de positivisme, d'una manera d'entendre la relació pares-fills, mestres-alumnes, amb una base de tendresa i respecte, però demanant a cadascú que assumeixi les seves responsabilitats. I no autoenganyar-se. Avui signa un excel·lent article reivindicant els espais de silenci:

"Sovint entenem per silenci quedar-nos una estona callats simplement. (…) Les estones de silenci que recomano proposar a casa són un altre tipus de silenci. Un silenci ric i ple, que va més enllà de deixar d'enraonar. Un silenci per observar i  contemplar amb profunditat; per captar petits detalls que els sorolls no deixen veure; per degustar, gaudir i assaborir lentament; per escoltar la pròpia veu interior;…"

3r. Un article sobre la puntualitat. Un aspecte que, tots els que treballem en una escola, sabem que és un tema conflictiu i recurrent. Com que us recomano la lectura de l'article sencer, us deixo només amb la frase inicial, tota una proposta de principis:

"Educar en la puntualitat és aprendre a respectar el temps de l'altre"

L'article dóna unes quartes mesures pràctiques perquè aquelles famílies que arriben tard -sovint les mateixes- puguin solucionar el problema o, com a mínim, intentar-ho. El penjaré a la cartellera de la porta de l'escola, a veure si així arriba a més gent. És clar que els que arriben tard, sovint van amb pressa i no tenen temps de llegir gaires coses, i potser ni de veure-les…


En fi, si us ha interessat val la pena que llegiu complets els tres article al diari. Bon cap de setmana a tothom

PS: Si algú pensa que tinc comissió amb l'ARA va desencaminat. Ni tan sols en sóc subscriptor. Però les bones lectures, plenes d'idees interessants, s'han de compartir.

1 comentari: