dissabte, 26 d’abril del 2014

"Probocació" ortogràfica a la Fundació Josep Pla


No, no m'he equivocat!  Ha estat un error volgut que segur que us ha fet donar una segona ullada. Suposo que és el mateix que han volgut provocar els de la Fundació Josep Pla  amb el grafit que teniu aquí sobre. Curiós. No sé què pensar. El primer que se m'acut és que és una mica trist que, per cridar l'atenció sobre un escriptor, la fórmula triada sigui crear en l'espectador un vertigen mental de la mena:  "Però... com pot ser que aquesta gent hagi penjat un text amb una falta tan bestial?"…
El que em ve al cap en segon lloc és que potser -i això és el més trist- a més d'un no li deu haver fet mal d'ulls. Tal com tenim el nivell ortogràfic del país no m'estranyaria gens.
En fi, si voleu saber més detalls d'aquesta "probocació" llegiu-ho on jo ho he descobert, al Núvol.

He de reconèixer que, un cop llegida la notícia amb calma, la meva "indicnació" inicial s'ha traduït en un somriure còmplice. I és que a la vida no hi ha només blanc i negre, i l'humor i la transgressió poden ser creatius. Jutgeu valtros mateixos.

3 comentaris:

  1. Pel que he llegit, sembla que és un “probocació”, en efecte, obra de l’artista Enric Farrés. Segons explica Marc Estarriola, al web que cito més avall, «El text està extret de ‘El meu país’, inclòs a l'Obra Completa de Josep Pla, volum VII (pàgina 478) i [...] la fundació explica l'activitat com "un càstig per haver fet faltes d’ortografia a l’hora de voler citar un pensament d’autoritat literària. Intentant redimir la falta, l’Enric (l'artista de la pintada) ens explicarà una història, un recull d’excuses que, si bé no l’eximiran de la culpa per l’error comès —és garrafal—, sí que ens permetrà veure la realitat d’una altra manera, tot evitant que el mal d’ulls s’apoderi de nosaltres per sempre més».

    Jo no dubto que aquesta transgressió s’ha fet expressament (seria molt fort, altrament!), però no sé què pensar sobre el seu encert, ja que la paret fa realment mal d’ulls. Ara bé, de parlar-ne, se n’ha parlat; potser era això el que volien. D’altra banda, mirant els manuscrits (almenys els de jove) de Pla s’hi poden trobar errades gramaticals (cap de tan flagrant com aquesta, no cal dir-ho), i això no treu que fos un molt gran escriptoràs, un homenot enorme.

    http://www.aragirona.cat/noticia/2014/04/24/una-paret-en-homenatge-a-josep-pla-es-converteix-en-un-mem-dinternet

    ResponElimina
  2. Gràcies, Ramon, pel teu comentari. La veritat és que penso com tu: volien que se'n parlés i ho han aconseguit (jo mateix hi he col·laborat). En fi, debatre sobre les coses és sempre un símptoma d'una ment sana i lliure (encara que alguns s'entestin a no voler debatre segons quins temes tipus 9N -ja m'entens).

    Una abraçada i felicitats pel teu blog "Amb vetusta gonella"!

    August

    ResponElimina
  3. I també pel blog germà "Servint senyor qui jamés fon vassall"!!

    ResponElimina