divendres, 10 d’abril del 2015

Entrenant el cervell… i el gust artístic!



Tal com us vaig prometre aquí teniu la meva ressenya sobre el llibre "Endevinalles per a tothom" (Baula) del meu amic Pere Martí i Bertran, escriptor, crític de literatura infantil i juvenil, i de qui he après un munt de coses sobre poesia i literatura en general. La trobareu calenteta, acabada de sortir del forn del setmanari El 3 de Vuit en la seva edició d'avui.






I ara deixeu-me proposar-vos, a tall d'exemple, una d'aquestes endevinalles. Deixeu-me sentir, per un dia, com el McAbeu de Xarel·10, un blog sobre enigmes que us recomano de totes totes. Trobareu la solució als comentaris d'aquest post quan vegi que ja ha bullit prou l'olla.  JA PODEU CONSULTAR-LA!!



Precisament avui mateix es presenta aquest llibre a Vilafranca del Penedès:



Si voleu saber més coses sobre el gènere de les endevinalles, de la mà d'especialistes com Màrius Serra, Victor Pàmies, Joan Soler Amigó i tantes d'altres "patums" en aquest camp us convé anar al següent web: https://endevinalles.wordpress.com




14 comentaris:

  1. Mira, ja tinc un dels llibres de Sant Jordi pels meus néts... M'agrada.


    La solucó de la que ens proposes és el follet?

    ResponElimina
    Respostes
    1. És una bona tria, Carme! per als teus néts, els seus pares i per a tu també!

      La solució de moment… esperarem (ets la més matinera!)

      Elimina
  2. Una bona notícia que els autors segueixen apostant per aquests materials didàctics! I la pàgina que ens recomanes de la Núria Vilà és una font inacabable de dades sobre les endevinalles d'una de les expertes d'aquest tema.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, el gènere de les endevinalles gaudeix de bona salut dintre dels llibres de poesia per a infants (o no tant petits, com és el cas). Pere Martí s'hi afegeix amb un volum francament interessant i molt ben escrit.

      La pàgina que us recomano -i on tu participes també- la vaig descobrir buscant informació sobre la relació endevinalla-poesia (hi ha un article molt interessant de Josep Llussà) i, a partir d'aquí vaig veure la resta de materials. No vaig veure l'autora així que celebro saber que és la Núria Vilà (la conec per molts materials que he utilitzat a l'escola). Gràcies Víctor!

      Elimina
  3. No sé per què no mel miro mai, el joc del McAbeu, crec que em posa nerviosa no saber la solució, a mi m'agrada més d'interpretar i prou!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo depèn del dia. Reconec que molts cops arribo tard, però m'agrada gaudir del repte de la descoberta...

      Elimina
  4. Ai no ho sé pas, sembla el drac de Sant Jordi (?)... No sabia que el Pere Martí també fes endevinalles, segur que són ben divertides...
    Bon vespre August

    ResponElimina
  5. Doncs sí, el Pere Martí ha fet unes endevinalles molt fresques i enginyoses! I per a totes les edats i nivells.
    Una abraçada, M Roser.

    ResponElimina

  6. Sempre m'han agradat les endevinalles. Ara, però, m'esperaré a què ens en facis cinc cèntims amb la solució definitiva. Com a l'endemà amb els mots encreuats!

    Abraçades, des de El Far.

    ResponElimina
  7. sóc molt dolenta en endevinar endevinalles ..... el follet?
    gràcies per compartir la ressenya, pel llibre i per la web , la cultura popular i els bons llibres sempre van bé ...a més sóc una entusiasta de les parèmies i una fan del Mac ( encara que no n'encerti ni una)

    ResponElimina
  8. A mi també em costa, no et pensis. Al web del Mac sempre arribo tard, i si arribo d'hora em costa molt encertar-la. Però m'ho passo bé intentant-ho que és del que es tracta.
    Esperaré encara una mica a donar la solució de l'endevinalla del Pere Martí, a veure si s'anima algú altre!
    Una abraçada, Elfree!

    ResponElimina
  9. SOLUCIÓ: El Follet
    Enhorabona a la Carme (la primera en respondre i encertar-la) i a l'Elfree, que també l'ha encertada!
    Gràcies als altres que hi heu participat. La Roser i NovesFlors vau pensar que era el drac; diguem que, en certa manera, vau caure en el petit parany de la il·lustradora que, en canvi, va amagar subtilment els follets entre els bolets.
    Pel que fa a la solució, el follet, està present ja en el primer vers ("tinc la bogeria al nom") lligant el follet a "foll". Més endavant, però molt més amagat, diu: "sovint al foc lligat", en relació als "Focs follets", un fenòmen que descriu l'aparició d'unes estranyes luminescències al voltant de cementiris o pantans… No em feu explicar-ho, que no sóc ni biòleg ni químic (en tot cas aneu a http://ca.wikipedia.org/wiki/Foc_follet) En fi, ja veieu que el Pere no s'hi posa per poc.
    De totes maneres no totes les endevinalles són d'aquest nivell, n'hi ha per a totes les edats i de dificultats diverses.
    En resum, que gràcies per dir-hi la vostra. I que , si us ha agradat l'experiència, la podeu repetir i ampliar amb la lectura del llibre de Pere Martí.

    ResponElimina