dimecres, 22 d’abril del 2015

Pesca de Sant Jordi









Ahir, fent cas als bons consells de Jaume Subirana, vaig fer "Pasqua abans de Rams" que, en aquest cas vol dir fer la compra de Sant Jordi uns dies abans. Això et permet buscar tranquil·lament el que t'interessa -sobretot si no són novetats estrictes- i poder deixar el dia de demà per al que val la pena fer que és passejar i gaudir de l'ambient de les parades de llibres.
I aquesta que teniu a sobre és la meva "pesca" santjordiniana. La meva i la de la Mònica. Jo tenia clar que volia poesia, fa temps que tenia alguns títols pendents. A més em ve molt de gust de llegir-ne. Tenia "mono", vaja. Ahir  em vaig regalar un petit ritual de "bateig" poètic: obrir cada llibre per una pàgina qualsevol i deixar que un primer tast a l'atzar em seduís. Vaig retrobar aquell to serè però, elegíac, de Joan Margarit. El vers contundent i tendre alhora de la Marta Pérez va situar-me en l'òrbita del climateri vital -i poètic-. Em va semblar notar aquella saviesa i elegància que només destil·len els grans poetes com Francesc Parcerisas. Vaig tenir una primera cita -sempre neguitoses, per l'expectativa- amb el darrer Francesc Garriga. Crec que en tindrem d'altres amb ell, i molt fecundes. I l'Anna Gual va clavar-me un mastegot poètic -amb tot el carinyo- amb un primer poema que em va fer sentir aquella sensació de les coses que, perquè no són fàcils, seran molt més gratificants.
Vaig comprar a ulls clucs el darrer llibre d'Erri de Luca. Tinc ganes de llegir-lo en un altre registre que no sigui el de la prosa poètica que li he tastat fins ara. Una mica d'aliment intel·lectual i de revolta de l'ànima. Amb Monteagudo tinc ganes de retrobar les esplèndides sensacions que ja he viscut a Fin, a Brañaganda o a Marcos Montes. Invasión fa pinta de ser un excel·lent llibre.
A Foenkinos tampoc no el descobriré ara. Només que tingui una part de la tendresa i la gràcia d'Els records o La delicadesa ja em sentiré agraït.
Els dos darrers llibres són una nova coneixença. Del Bosch "romàntic" n'esperem molt. I de Lila, de Marilynne Robinson no en sé res. M'he deixat aconsellar per la meva llibretera de confiança, la Rosa. I estic segur que l'encertarà.

Ja ho veieu, és aquella emoció de "l'abans de" llegir. Com tots els abans de un moment molt especial.
Per cert, demà, segurament no podré passejar gaire perquè, com gairebé cada any, estaré donant un cop de mà als de la meva llibreria, l'Odissea. Si veniu per allà, a la Rambla de Vilafranca, ens hi trobarem.
I, tant si veniu com si no

QUE TINGUEU UNA EXCEL·LENT DIADA DE SANT JORDI!!


18 comentaris:

  1. August, m'encanta, com sempre. Demà compartim estona. Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ens veiem i gaudim d'una diada de Sant Jordi més, sota la carpa de l'Odissea!
      Una abraçada!

      Elimina
  2. El del Margarit que ja el tenia, el vaig comprar per regalar a una amiga...

    I el del Xavier Bosch el tinc al meu pilonet. Aquest teu fa molt de goig i ganes de llegir-lo.
    Erri de Luca, fa temps que no li llegeixo res, però m'havia agradat molt.

    La Marta Pérez Sierra també m'agrada molt i aquest encara em falta.

    ResponElimina
    Respostes
    1. El del Margarit el tenia pendent de fa molt de temps… Per a la col·le.
      L'Erri de Luca em va atrapar a "El pes de la papallona" i a "Els peixos no tanquen els ulls". En canvi se'm va fer inexplicablement pesat a "El crim del soldat". Aquest que tinc ara és una mena d'assaig-resposta al seu processament per haver-se enfrontat als constructors d'una línia d'alta velocitat a Itàlia. Suposo que hi trobaré el de Luca més polític.
      De la Marta Pérez no en tenia cap (i feia temps també que volia llegir-la). Havia llegit poemes esparsos i m'havien agradat molt.
      Ja us diré el què.
      Bon Sant Jordi, Carme!!

      Elimina

  3. Bona tria. El darrer llibre de l'Erri de Luca paga la pena, l'he llegit fa poc i serà la inspiració d'un pròxim article. La poesia, sempre!

    Abraçades, des de El Far.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon dia Jordi i felicitats!!!!

      Jo també espero gaudir molt de la lectura d'aquest llibre de de Luca. Després de gaudir molt d'alguns llibres seus, vaig acabar una mica decebut en la darrera lectura, així que espero reconciliar-m'hi. Ja t'ho diré. I et seguiré a tu quan ho facis.
      De la poesia també us n'aniré fent petits tasts, a glops, que és com a mi m'agrada llegir-la.
      Una abraçada i molt bona diada de Sant Jordi!!

      Elimina
  4. Jo faig com tu, la compra de Sant Jordi sempre és abans, i a la diada em dedico a passejar i prou. Que no és més que una excusa, ja ho he dit en altres bandes, em dic a mi mateix que és Sant Jordi i que m'he de firar, com si no ho fes contínuament quan m'agafa el mono, caigui el dia que caigui.

    En veure la fotografia m'has fet enveja, 10 llibres, ni més ni menys! Però quan he vist que n'hi havia molts de poesia, ja m'he quedat més tranquil, igual que m'he esparverat en veure que lloaves Monteagudo, que amb 'Fi' en vaig tenir prou per saber que distava molt de ser un bon llibre i que l'escriptor tenia molt per millorar. Dels altres ja explicaràs què tal, algun potser sí que em podria interessar.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tens raó, Xexu, en això que Sant Jordi és l'excusa perquè, de fet, els que llegim ho fem tot l'any. Això no treu que és un dia especial, una mena de festa de la lectura i per tant acaba caient algun llibre més.
      No t'espantis per la "pesca". Ja he dit que és una compra familiar. Per tant hi ha llibres meus i de la meva parella, que, tot i així, compartim molts gustos. Si n'hi ha tants és perquè, per raons diverses, feia temps que no comprava llibres. I alguns -com esmento- els tenia de fa mesos a la llista de pendents. Dels de poesia, sobretot.
      Em sap greu no compartir amb tu el plaer per llegir Monteagudo. Crec que "Fin" és potser una novel·la especial que va suposar la irrupció de l'autor però, tot i que a mi em va atrapar moltíssim, no té alguns elements de més elaboració literària que sí apareixen a les següents. Especialment Brañaganda, una novel·la rural, situada en la seva Galícia natal i que compta amb l'element sobrenatural típic en Monteagudo però hi afegeix una finíssima penetració psicològica dels personatges i una presència del paisatge molt potent.
      En fi, ja me'n sentiràs a parlar, d'aquesta collita llibresca.
      Una abraçada i bon Sant Jordi, Xexu!

      Elimina
  5. Te n'has deixat un almenys, Concert per a la mà esquerra de Jesús Bonals, el meu pare, però encara no és a les llibreries, per una mica! És que és editat a Andorra!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo també acostumo a fer com tu, comprar els llibres un quants dies abans, però aquest any només n'he comprat pels meus nebots, que jo encara en tinc una pila per llegir...
      Uns dies molt atrafegats aquests per a mi, entre la presentació d 'ahir, que va anar molt bé( encara no tinc fotos) i avui a l'escola, fent de "mestre de cerimònies" de la festa, tota la tarda, a ple sol, al pati, mare meva quin cansament... Però les compensacions emocionals rebudes, bé el valen!
      Bon capvespre de Sant Jordi.

      Elimina
    2. L'altre dia precisament parlàvem del teu pare (alias Ricard Esplugafreda, si no recordo malament) amb el Josep M Aloy i ens preguntàvem si havia escit alguna cosa darrerament. Ara ja tinc la resposta. I caurà al cistell (o a la xarxa) més tard o d'hora, ara que ja sabem que sí.
      Tingue'ns al cas de quan arribi a les nostres llibreries, Helena!
      Una abraçada.

      Elimina
    3. És veritat, Roser, que ahir feies la teva presentació!! Com et va anar? Suposo que ens ho explicaràs aviat al teu blog (si no ho has fet ja, perdona però darrerament no tinc massa temps per passejar pels blogs d'altri).
      I que bé això de l'escola, també. Suposo que devia ser molt emotiu també! Aquestes celebracions a l'escola sempre van acompanyades de moments i sensacions impagables.
      Una abraçada!

      Elimina
    4. És Raimon Esplugafreda, August!
      A veiam si en fas publicitat a la teva llibreria, quan t'arribi, i si pots llegir-te'l! És llarg, però es llegeix molt bé.

      Elimina
    5. Perdona, Helena! Ja em semblava a mi que aquell nom no em sonava gaire bé… No dubtis que me'l llegiré i en faré difusió "a la meva " llibreria, com dius tu.
      Una abraçada!
      Bon cap de setmana.

      Elimina
    6. Tinc un fotimer de coses per explicar...Ho aniré fent de mica en mica!

      Elimina
  6. Amb endarreriment, perquè estava fora, espere que hages passat una bona diada de St. Jordi.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Novesflors, els bons desitjos no arriben mai tard. I en aquest cas es van complir. Vaig tenir una molt bona diada! I tu?
      Una abraçada.

      Elimina
  7. Ostres, tu!! Tants llibres i no em vas comprar ni un sol punt? :-((

    http://assumpta-artesania.blogspot.com/

    ResponElimina