diumenge, 27 de març del 2016

La situació del llibre català a debat















El proper diumenge 3 d'abril, té lloc a Vilafranca una jornada de reflexió i debat sobre la situació del món editorial català que crec que pot ser molt interessant. Les principals editorials independents del país analitzaran conjuntament amb diverses personalitats vinculades al món del llibre quina és la situació actual i els reptes de futur d'aquest sector. Un sector que inclou també llibreries, biblioteques, escoles i mitjans de comunicació. Hi seran presents també responsables de l'administració. La jornada es clourà, a més, amb l'excel·lent documental "Els llibres i els dies. Les editorials i llibreries independents a Catalunya" del realitzador Pep Puig.
Aquí teniu el programa per si us voleu acabar d'animar.



























Els actes tindran lloc a l'Enològica, a l'antic edifici de l'INCAVI, al Carrer Amàlia Soler, núm 29:


15 comentaris:

  1. Que el debat sigui constructiu, i tractant-se del llibre en català, tant de bo les conclusions siguin en positiu.

    ResponElimina
    Respostes
    1. És un tema preocupant perquè aquests darrers anys les grans editorials s'han fet mestresses del mercat i han absorbit segells que feien molt bona feina. Sort que, paral·lelament, han aparegut aquestes editorials independents. Però la situació a mig i llarg termini no és clara. Cal parlar-ne. I que l'administració també estigui al cas i participi d'aquest debat.

      Elimina
  2. Segur que serà molt interessant, però els debats no sempre són el meu fort, depèn...Penso que el llibre en català gaudeix d'una bona salut, més que temps enrere!
    Bona tarda, August.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, Roser, si ho comparem amb temps enrere, però si badem podem perdre en pocs anys el que havíem aconseguit. Si més no, val la pena analitzar-ho i escoltar els especialistes del sector.
      Ja us en faré cinc cèntims.
      Bona nit, Roser!

      Elimina
  3. el debat és sempre o quasi sempre profitós.....ho ha moltes editorials petites que estan sorgint i moltes altres que va ja anys que es mantenen , caldria fomentar més la lectura i urgent abaixar el IVA

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sort d'aquestes editorials -noves i antigues- que continuen "lluitant" -molts cops en situació de desavantatge- en aquest mar mogut que és el món editorial català.
      El tema de l'IVA és n dels primers temes a solucionar. El foment de la lectura no s'ha de deixar mai, però crec que s'hi està treballant força des de fa anys (des de l'administració, biblioteques, escoles…etc) i estem assolint uns nivells força comparables als d'altres països "llegits". Crec.
      Almenys des de l'escola, aquest ha estat un dels meus objectius primordials.
      Salut, Elfree!

      Elimina
  4. August, no sé si no ho sé veure en el programa o és que no ho posa, però..., on ho fan?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bé, a Vilafranca sí, evidentment; el que no trobo és el lloc...

      Elimina
    2. Hola Montse, és veritat no ho posa! Ho fan a l'antic INCAVI, ara crec que es diu estació enològica, al Carrer Amàlia Soler, núm. 29.
      Ho diré als organitzadors! I ho posaré al blog també.
      Una abraçada!

      Elimina
    3. Per un full d'àlbum.
      *
      August de nom, august de fets,
      un cranc i un cor et fan l'ullet.
      August Garcia, un vers faria
      d'arena rossa i plata fina,
      lletres com crancs s'enfilarien
      fins a la lluna i et dirien:
      somriu, August, que ara baixem,
      portem records de molt amunt
      i amb pols de lluna et bategem.
      *
      Olga Xirinacs
      28-3-16

      Elimina
    4. Olga, moltíssimes gràcies per un poema tan bonic! Celebro que t'agradés la meva col·laboració a l'àlbum que et vam fer uns quants que et valorem moltíssim i t'estimem (encara que alguns, com jo, mai haguem tingut encara l'oportunitat de veure't cara a cara).
      Ja l'has fet tu, el vers, d'arena rossa i plata fina, que guardaré com un tresor.
      Una abraçada ben tendra!

      Elimina
  5. Pel mateix preu escullo català, sinó sóc un mercenari i agafo el més barat, heus aquí la situació.

    ResponElimina
    Respostes
    1. T'entenc, no es tracta de comprar en català al preu que sigui, tot i que la nostra llengua continua demanant-nos esforços cada dia per a defensar-la. En tot cas cal que els que en tenen el poder puguin ajudar a que aquest desnivell entre allò publicat per a uns quants milers de lectors -anant bé- i el que s'escriu per a vendre en un mercat infinitament més gran, no es reflecteixi en un augment del preu i una minva de les oportunitats dels nostres escritors i traductors. I aquí hi entrem tots, des del lector conscienciat, al llibreter, editor, escriptor o gestor polític.

      Elimina
  6. Ja et vaig dir que provo de no llegir res en castellà, si necessito literatura universal ja tinc totes les altres llengües. No vindré, estaré massa cansada perquè dissabte vaig a Torelló amb el Jordi Dorca, a un acte sobre la llengua catalana, precisament.

    ResponElimina
    Respostes
    1. No comparteixo amb tu aquesta negació al castellà. Em sembla una llengua preciosa com qualsevol altra, en la que s'han escrit -i es continuen escrivint-obres lloables. Que el poder castellà ens hagi menystingut i intentat anul·lar no vol dir que aquesta llengua en comparteixi la responsabilitat. Crec que és negar-se a gaudir d'un patrimoni universal.
      A l'hora de defensar la meva llengua em trobaràs sempre al davant, però crec que -com diuen ells- : "lo cortés no quita lo valiente". O nosaltres: "Una cosa no treu l'altra" o "La cortesia no exclou el coratge".
      Que us vagi molt bé la presentació a Torelló amb en Jordi!! Una abraçada als dos.

      Elimina