diumenge, 2 de gener del 2011

Els petits canvis... són poderosos!

Que un text adreçat als nens i nenes tingui alhora utilitat didàctica i qualitat literària és una empresa arriscada. Els que ho intenten acaben sovint fent massa concessions a un cantó o a l’altre. No és el cas del nou llibre del nostre amic Pere Martí i Bertran, perquè reuneix sàviament aquestes dues virtuts : ensenya i diverteix mantenint el rigor literari a què ja ens té acostumats.
Paraules bessones vol que els nostres infants descobreixin el valor dels parònims, les paraules que només es diferencien per un sol so o una lletra. Un petit detall que fa, però, canviar-ne totalment el significat : una vamba i una bomba, un pit o un pet, unes tortugues o unes tortures... déu n’hi do de la transformació!
El mèrit de l’autor és confegir al voltant d’aquest joc lingüístic una petita història que sol ocupar, en la majoria dels casos, un parell de pàgines, l’espai que sembla que han deixat buit els dibuixos de Núria Feijoó. En d’altres casos s’allarguen més i podrien ser perfectament embrions de contes breus. Són textos divertits, escatològics, buscant aquell sentit figurat que apareix de cop; d’altres vegades són més a prop del text poètic pel to i per l’estructura, amb un sentit del ritme molt musical; i alguns cops deixen anar, com qui no diu res, una petita lliçó sobre la condició humana.
Els mots en qüestió van remarcats en negreta perquè sigui més fàcil descobrir el joc que l’autor ens proposa, i perquè –vull pensar- els mestres trobin el text que s’adigui més amb els mots a treballar. El tema de les historietes és molt ampli però hi descobrim un element comú de l’obra de Martí : l’aparició dels animals com a veritables protagonistes. Fins i tot hi trobem unes velles amigues : la Tortu i la Tuga de Les tortugues de l’àvia!
I per si tot això fos poc tenim les il·lustracions de Núria Feijoó : fines, amb un traç suau però potent, plenes de color i d’imaginació, sempre anant més enllà del que la història mateixa suggereix, plenes d’humor i de tendresa. És un d’aquests casos on lletra i imatge van tan de bracet que semblen fetes l’una per l’altra.
El llibre pertany a la col·lecció Mots Vius, d’Editorial Barcanova, tota una aposta pensada per a llegir gaudint del llenguatge : embarbussaments, endevinalles, refranys, frases fetes, onomatopeies...  Val la pena endinsar-s’hi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada