divendres, 9 de juny del 2023

Poesia a la vora de l'Ebre



Aquest és el projecte poètico-musical que tindré l'honor d'estrenar al nou cicle poètic UN-I-VERS. Això serà a Benifallet (Baix Ebre), l'u de juliol a la una del migdia. Em fa una il·lusió molt especial per diverses raons.

La primera raó perquè Benifallet és un lloc que em sento molt meu. I és així -com ja deveu saber, i si no us ho explico ara- perquè és el lloc on, des del 2019 es celebra l'homenatge a Pete Seeger per part de l'Associació Amics de Pete Seeger de Catalunya. I és, precisament, l'Arturo Gaya el principal promotor d'aquest nou festival poètic:


Si cliqueu la imatge anireu a la pàgina de l'Ajuntament de Benifallet on s'anuncia i us podreu descarregar el programa sencer. Per si us fa mandra, al final d'aquest post el podeu consultar.

La segona raó per la qual m'il·lusiona aquesta proposta és perquè m'ha permès recuperar els orígens de la meva actuació poètica amb la Companyia Poètica Rapsòdia i adreçar-me a un públic familiar per apropar-los a la poesia en les seves múltiples vessants (cantarelles infantils, cançons de bressol, jocs dansats, endevinalles...) però especialment en el coneixement de la molta i molt bona poesia infantil que es fa a casa nostra. I de pas intercalar-hi algun poema per als adults que acompanyaran aquests nens i nenes. Perquè de poesia només n'hi ha una: la que està ben feta i, per tant, com diu Miquel Desclot, el poeta l'escriu perquè "la pugui llegir un de gran i un de petit". I per si algú argumenta que la poesia per a adults -i alguna de la que anomenem poesia infantil o juvenil- no serà entesa pels infants, Rodari afegeix que:

"...molt sovint no cal entendre un poema per poder gaudir-ne, de la mateixa manera que no cal entendre un paisatge perquè et faci sentir bé i pensis que estàs contemplant una cosa bonica. Bé pots veure el mar i no saber tot el que passa sota les seves aigües. No per això t'agradarà menys. De fet, com més misteri hi hagi en la bellesa que es revela davant nostre, més acostuma a agradar-nos. (1)"


A Poemes en clau... farem un viatge per les diverses manifestacions de la poesia a la nostra vida i ens preguntarem sobre com salvar l'esglaó que hi ha entre la poesia que 'mamem' des de petits i la que després, com a adults sovint ens apareix distant, difícil, sovint amb l'etiqueta de 'per a iniciats'. En aquest repte ens endinsarem, tot jugant, en l'esquelet dels poemes: la rima, el ritme, el joc de significats... de la mà de  Joana Raspall, Olga Xirinacs, Miquel Desclot, Miquel Martí i Pol, Josep M Sala-Valldaura, Núria Albó, Salvador Comelles, Pere Martí,  Pere Quart, Josep Carner, Josep Vallverdú, Enric Larreula, Joan Salvat-Papasseit o el mateix Gianni Rodari. Estem segurs que els adults també en gaudiran però, per si de cas, hi afegirem algun vers de Roc Casagran, Maria-Mercè Marçal, Enric Casasses o Joan Brossa perquè sentin la connexió poètica més propera. I, segurament, ja que ho fem a les terres de l'Ebre, cercarem versos d'algun poeta d'aquests verals...

Acabarem cantant també algun d'aquests poemes: amb percussió corporal, amb una base a mode de rap o amb una melodia que neixi de la musicalitat dels versos. Perquè, com diu el subtítol:

"Quan la poesia i la música juguen juntes... neix una cançó."


(1) "Hi ha una poesia només per a infants?", fragment d' El llibre de Gianni Rodari. Contes, versos i vida, BlackieBooks, Barcelona 2020.








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada