diumenge, 25 de maig del 2014

Dues propostes per alimentar el nostre cervell

Ignasi Farinyes

Des que m'he fet lector assidu del Núvol no hi ha dia que no hi trobi un article, no només interessant, sinó d'alt nivell intel·lectual, d'aquell que ens enriqueix perquè, més enllà de proposar-nos receptes dogmàtiques consoladores, ens omple d'interrogants alhora que ens ofereix arguments sobre els quals construir el nostre propi raonament. Vagi per endavant, doncs, la felicitació més entusiasta als impulsors d'aquest diari cultural digital -Bernat Puigtobella n'és l'alma mater- i, sobretot, als col·laboradors que dia a dia fan possible aquest petit miracle del debat cultural sense premises ni apriorismes.

Avui us recomano dos articles excel·lents. El primer, titulat "El català que (ara) no es parla", d'Ignasi Farinyes no es refereix a la polèmica sorgida arran de l'article de Narcís Garolera als Marges -que ja vaig comentar en aquest blog- sinó, com el mateix autor apunta, a

"una qüestió sociològica que ja apuntava en el meu últim article i que, per mi, és prèvia a la idoneïtat de la llengua: la renúncia a utilitzar-la quan l’entorn lingüístic no és exclusivament català. "

Farinyes  posa com a exemple dos casos reals on els parlants abandonen el català per a substituir-lo pel castellà en situacions on ha quedat palès que no era necessari aquest canvi idiomàtic, donat que els altres interlocutors, o bé l'entenien perfectament, o bé les circumstàncies garantien una traducció automàtica (del català a qualsevol altra llengua). En fi, el millor és llegir-lo i reflexionar sobre els complicats mecanismes psicològics -basats en  idees errònies- que fan que els catalanoparlants continuem subordinant la nostra llengua al castellà.


L'altre article és la ressenya d'un debat entorn a "Cervell, espiritualitat i mistica". El títol podria fer pensar que ens portarà a un terreny vague i relliscós. Res més allunyat de la realitat. El debat forma part del cicle de Diàlegs a Pedralbes que pretenen ser "un punt de trobada i reflexió sobre l’espiritualitat de la capital catalana", sempre amb les aportacions d'insignes científics i pensadors, tant dins com fora de l'òrbita religiosa.  En aquest cas hi han intervingut els catedràtics Ramon M Nogués i Francisco Rúbia, moderats per Francesc Torralba. Per als que ens interessen els temes fronterers entre ciència i religió, les aportacions d'aquests dos eminents científics que han treballat en el camp de la neurologia des d'aproximacions diverses prometen ser molt interessants. Com a petit tast del debat teniu aquest vídeo. Si us interessa llegiu l'article sencer.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada