diumenge, 3 de setembre del 2023

Descansa en pau, Carme, mentre nosaltres continuem la teva tasca

Foto: Júlia Partal
















Poc em pensava haver d'insertar aquest escrit enmig de l'explicació de la meva ruta en bicicleta de fa pocs dies. Però la mort de la Carme Junyent m'ha trasbalsat tan profundament que no podia fer altra cosa que dedicar-li quatre mots.

No sé com ni quan vaig saber de l'existència de la Carme. Al meu blog sols he trobat aquest enllaç a una conferència seva molt interessant però jo llavors ja llegia àvidament els seus articles a la xarxa, a Vilaweb, i alguns dels seus llibres.

"El futur del català depèn de tu" em va impressionar fortament per la defensa argumentada -amb dades estadístiques i tot- que, realment, el català sols perviurà si els parlants l'usem a tothora i en qualsevol instància (i si exigim que es faci ús d'aquest dret, per tant) més enllà de polítiques lingüístiques i difusió als mitjans àudiovisuals, que també són necessaris, però arribats a aquest punt on som ja no són la salvació de la nostra llengua.


 
Després va venir la polèmica sobre el llenguatge "inclusiu" que tants cops -vegeu la conferència de més amunt- ella havia combatut. Sempre amb arguments lingüístics i amb respecte. Per això va poder coordinar un llibre on dones vingudes de molts àmbits (universitari, administració, mitjans de comunicació, traductores, filòlogues, activisme feminista...i un llarg etcètera, fins a 70 dones (70!! es diu aviat!) deien la seva opinió al respecte aportant també un argumentari divers i no sempre coincident. Però és que això és el que li agradava a la Carme: debatre, conversar, argumentar... I tant criticada -fins a l'atac personal- que va ser per alguns col·lectius i persones en particular -fins l'administració mateixa la menystenia- que no acceptaven aquest esperit lliure, no lligat a cap "amo" i senyor, que no tenia -i permeteu-me la broma parlant de llengua- "pèls a la llengua". Va ser molt crítica amb l'administració, especialment l'educativa, que es vantava dels èxits d'una immersió lingüística que a Secundària -ella ho deia sempre- no va existir mai en molts instituts del país. Per no parlar de la universitat.
Però la Carme era una dona pertinaç, perseverant i amb aquesta feina callada -cada cop més pública gràcies a les seves aparicions a les nombroses conferències que feu pel país, a les xarxes i a les publicacions com Vilaweb- va anar calant en la societat fins que va esdevenir un referent ineludible en temes de protecció de la llengua (i no només la nostra sinó d'altres llengues amenaçades, de la que n'era una brillant especialista, des del grup GELA). Potser per això el govern finalment la va tenir en compte quan es va crear el Consell Lingüístic Assessor per tal de reactivar l'ús del català especialment a les escoles. Va dissenyar 50 mesures que podeu llegir aquí.

I ha sigut tenaç fins al final, fins la seva pròpia mort. Són molt interessants i especialment emotius els articles que, sota l'epígraf "No patiu per mi" ha publicat a Vilaweb al llarg del mes d'agost, quan sabia la seva mort molt propera. Una mort que volia en català. El seu darrer testament. Llegiu-lo aquí:

















El teu llegat és immens, Carme, com ho és d'immens el nostre deure per difondre'l i dur-lo a la pràctica. Que no quedi en pures paraules com deies tu mateixa:

"La recepta inevitable perquè el català pervisqui és: parlar-lo. I si ho diem, hem de ser-ne conseqüents i fer-ho. No n'hi ha prou de dir que hem de parlar en català, sinó que ho hem de posar en pràctica a cada moment. Perquè a vegades, amb el nostre comportament lingüístic, desmentim aquesta idea."

Descansa en pau, Carme. Nosaltres no. A nosaltres ens queda continuar la feina que vas començar.

3 comentaris:

  1. Jo també he quedat ben afectada d'aquesta mort de la Carme Junyent. Llegir aquest seu article publicat avui, pòstum, com ella havia demanat, m'ha fet plorar. Per un doble sentiment, per una part, per l'admiració per aquesta dona lluitadora fins a la mort, i per altra part, per la tristesa que em fa aquest fet: d'haver de morir "lluitant" pel mateix de sempre. I sí, haurem de continuar lluitant i picant pedra, una pedra que sembla que no s'acabi mai.

    Al cel siguis, Carme, al cel de les llengües vives i respectades amb felicitat.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Carme, pel teu comentari. "Sempre se'n van els bons" diu la dita. No és cert, però el que sí és cert és que els trobem molt més a faltar. Per continuar picant aquesta pedra... pensant que, cop a cop s'anirà esmicolant. Almenys vull pensar això. Bona nit, Carme. Una abraçada.

      Elimina
    2. Ara pensava també que els catalans no ens podem permetre el luxe de descansar. La lluita continua, per la Carme, per la llengua, pel país.

      Elimina