divendres, 2 d’octubre del 2009

La utopia que tocava de peus a terra


Conservo com un petit tresor una carta d’en Xesco Boix on m’encoratjava a cantar per als nens i nenes. Jo llavors tenia dinou anys i molts dubtes, i aquella carta va ser una alenada d’energia. Ja fa vint-i-cinc anys de la seva mort. La lectura d’aquest llibre m’ha fet reviure aquelles sensacions i he comprovat com n’és de profund el llegat –professional però sobretot humà- que en Xesco ens ha deixat.
Els autors, en Lluís M Panyella i la Maria-Josep Hernàndez, han volgut “sumar veus i perspectives” perquè, després, “cadascú en tregui les pròpies conclusions”. L’estructura del llibre permet fer-nos una idea del personatge a mesura que va creixent i va definint el seu camí. Comença per l’entorn familiar i l’escoltisme, avança amb la descoberta de qui va ser el seu model : Pete Seeger, ens acompanya durant l’esclat del folk a Catalunya i acaba quan es converteix en el pioner i referent de l’animació infantil a casa nostra. Parlen d’ell molts que també han acabat fent història en l’àmbit cultural, polític i social : Pete Seeger, Raimon, Jaume Arnella, Eduard Estivill, Jordi Roura, Pilarín Bayés, Jordi Pujol, Tortell Poltrona... Veus que mostren com, a través de la vida d’en Xesco, es pot seguir fidelment la història d’una època plena d’esperança, on la utopia es vivia ran de terra. Cadascú en té el seu propi record i les anècdotes varien –n’hi ha de molt divertides-, però el Xesco de fons sempre és el mateix : un home ple de generositat, rigorós en la seva feina, amic dels seus amics, preocupat per la llengua i la situació del país, que estimava la mainada i creia en el poder educatiu de la cançó.
No és un llibre nostàlgic, està fet amb amor i rigor alhora. No ha buscat una mirada esbiaixada sinó un retrat valent on hi caben tots els Xescos, també el que va viure moments molt difícils a causa de la seva malaltia. Hi trobareu abundant material gràfic i una perla final : una “carta sonora” enviada pel Xesco al seu amic Jaume Barceló on, a més d’ensenyar-li cançons, hi afegeix molts comentaris sobre la cultura, la professió, el país i la seva visió del món. Una darrera recomanació : al web www.xesco.cat trobareu més coses sobre en Xesco, a més de tots els actes d’homenatge.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada