diumenge, 10 de maig del 2015

Collita de premis, collita de reconeixements culturals de l'IEP (2015)

L'acte va ser excel·lentment conduït per la periodista Carla Sanmartín

Divendres passat, a l'auditori de Vilafranca del Penedès, va tenir lloc la IV Festa de la Cultura Penedesenca, en el marc de la qual es van atorgar els Reconeixements Culturals Collita 2015. Jo hi vaig poder ser gràcies a la invitació d'un dels guardonats, la Llibreria L'Odissea de Vilafranca que, com ja sabeu, és la meva llibreria. La meva i la de tants i tants lectors i lectores del Penedès, i autors i autores d'arreu dels Països Catalans que han rebut el Premi El lector de l'Odissea, del qual ja us he parlat altres cops.

Va ser un acte molt digne, molt ben dissenyat, amb un altíssim nivell pel que fa a les aportacions escèniques -que ja comentaré-, però, sobretot, un acte que permet posar de relleu l'importantíssim treball que la institució convocant, l'Institut d'Estudis Penedesencs, ha fet per la cultura i la seva promoció dins l'àmbit del que anomenem Penedès històric (Alt i Baix Penedès i Garraf). Comencem.

Els Vinardells Grallers del Penedès:  Xavi Vila, Júlia Soler, Jordi Catasús i Jordi Mestres
L'acte va començar amb la interpretació, a càrrec d'Els Vinardells, de tres peces musicals de diversos gèneres. Primer una peça tradicional (El Rossinyol), amb un arranjament contemporani de Lluís Giménez, on ja van poder mostrar l'alt nivell en l'execució de la gralla de què gaudeix aquest grup.
Després van donar pas a dues peces en col·laboració amb l'Escola de Dansa Assumpta Trens. Primer amb la ballarina professional Anna Hierro:

Per, tot seguit, ampliar-ho al cos de dansa contemporània de la mateixa escola:

A continuació, després d'un breu parlament d'Albert Tubau, president de l'Institut d'Estudis Penedesencs, va començar l'entrega dels Premis Reconeixements Culturals 2015.

El Premi Teresa Basora de Promoció i divulgació cultural va ser per a… la Llibreria L'Odissea de Vilafranca del Penedès!!

El Pep i la Sílvia, llibreters de l'Odissea, rebent el premi de mans de l'Albert Tubau.

Durant l'entrega d'aquests "Reconeixements" va actuar el Cor Xamusia, un cor de veus blanques dirigit per Miquel Benito i acompanyat al piano per Jordi Galimany. Ens va oferir un repertori d'alt nivell de dificultat basat en peces d'Eduard Toldrà i Pau Casals. Val a dir que el cor va sortir-se'n més que dignament del repte interpretatiu.

El Premi Emili Giralt de Recerca va ser per a l'arqueòleg Josep Mestres per la seva recerca prehistòrica i el seu mestratge. Van recollir el premi Rosa Arnan, esposa de Mestres, i Núria Molist, cap de la secció d'arqueologia de l'IEP.

En tercer lloc es va atorgar el Premi Santiago Rusiñol de les Arts a una artista penedesenca que treballa amb la ceràmica, Camil·la Pérez, per la gran virtut de convertir en art aquells aspectes més humils i quotidians.

Camil·la Pérez, la flamant guanyadora del Premi Rusiñol de les Arts
I per acabar el Premi Pau Casals a la Trajectòria que recaigué en el folklorista vilanoví Bienve Moya. Recollí el premi en absència d'ell Àngels Parés.

L'alcalde de Vilafranca,  Pere Regull, fent acte d'entrega del premi Pau Casals
Abans de cloure l'acte amb una nova entrega musical, van fer els seus parlaments en Lluís Puig, Director General de Cultura Popular de la Generalitat i, finalment, en Pere Regull, alcalde de Vilafranca.

Lluís Puig, adreçant unes paraules als assistents
La cirereta d'aquest pastís fou l'actuació del cantautor riudebitllenc Cesk Freixas. Acompanyat de la seva guitarra ens oferí tres peces del seu repertori: "Em pregunten per què canto", "Al vent"(versió de la cançó de Raimon) i "La petita rambla del Poble Sec", amb la qual va voler retre homenatge al seu racó del Penedès des de l'enyor de la distància.

Cesk Freixas

Per acabar, tots els músics participants van interpretar junts "El poble", del mateix Freixas. I van acabar convidant tot el públic a afegir-se a ells amb el cant d' Els Segadors.

Tots els músics interpretant "El poble" de Cesk Freixas

Abans d'anar cap a fora de l'auditori, on s'oferí un tast i una copa de cava als assistents, no vam poder resistir-nos a fer-nos una foto amb els "nostres" guanyadors de la nit: els llibreters de l'Odissea. Va per vosaltres, Carmel i Rosa, que no vau poder ser a l'acte!! Felicitats!!

Acompanyem al Pep i la Sílvia -a baix amb el premi-: el Pep Puig (llibreter "honorífic" de l'Odissea), i un servidor, la Mònica Gispert, la Carme Miró i l'Imma Carrillo, lectors i lectores empedreïts!!

10 comentaris:

  1. Respostes
    1. Sí, Novesflors! En els temps que corren cal reivindicar-la més que mai! Algú dels parlants va dir que si l'economia o la política poden ser l'esquelet d'un país, la cultura n'és l'ànima!

      Elimina
  2. Caram, els penedesencs, veig que feu uns actes molt lluïts dins del món cultural...Felicitats, perquè és una bona manera de fer país...
    Bon vespre.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Roser! Estic segur que això és una mostra més dels molts actes culturals que es fan arreu del nostre país!

      Elimina
  3. La teva llibreria fa molt bona feina, sembla!

    ResponElimina
    Respostes
    1. A partir d'ara espero que sigui també la teva. I la del teu pare! Crec que el Pere Martí volia presentar "Concert per a la mà esquerra" a l'Odissea!

      Elimina
  4. Que maco!

    M'agrada pensar això que diu aquesta frase que cites: la cultura és l'ànima d'un país! Alimentem l'ànima, doncs, que sigui forta i ben gran i lluminosa!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si és així, tenim una ànima plena de força i entusiasme per a aconseguir els nostres millors desitjos com a país!

      Elimina
  5. El pilar d'una gran país, la seva gent i la seva cultura.
    Un acte preciós!

    ResponElimina
  6. Realment va ser un acte especial, vàrem sortir amb un sentiment plàcid i d'il·lusió col·lectiva, i de formar part d'alguna cosa. D'altra banda què us he de dir, l'August no ho podia explicar millor. Per la meva banda tenia dos guardonats molt especials, la meva llibreria l'Odissea, i el "gran mestre" de l'arqueologia del Penedès, en Pep, mestre d'arqueòlegs i mestre d'humanitat.

    ResponElimina