diumenge, 17 de gener del 2016

"Concerto grosso alla Bonals"

Un aspecte de la llibreria l'Odissea. Foto: Pep Garcia



Ahir al vespre la llibreria L'Odissea de Vilafranca va acollir la presentació de la novel·la "Concert per a la mà esquerra" (Ed. Andorra, 2015)  de Jesús Bonals. (1) Ni la foscor ni el fred d'aquest hivern que ens ha visitat de cop no va impedir que una bona colla d'entusiastes vinguessin a conèixer de primera mà les excel·lències d'aquesta obra, primera incursió de Bonals en la literatura per a adults, després de conrear als anys 80-90 el gènere juvenil amb títols tan emblemàtics com "Hem nedat a l'estany amb lluna plena".
Pep Garcia, presentant l'acte. D'esquerra a dreta: Jesús Bonals, Pere Martí i August Garcia. Foto: Montse Marcè





L'acte començà -després de la presentació protocol·lària a càrrec del llibreter Pep Garcia- amb una anàlisi de la novel·la a càrrec de l'escriptor i crític literari, Pere Martí. Martí - que coneix Bonals des dels seus inicis com a novel·lista- va voler fer un discurs allunyat dels cànons habituals. Volent potenciar una anàlisi més vivencial va presentar-nos dotze raons per les quals ell -i qualsevol lector- pot sentir-se interessat en aquest "Concert…".  No puc resumir aquí aquests dotze punts perquè - a part que estaria usurpant els drets del meu bon amic a compartir-los- estant com estava amatent a les seves reflexions no vaig prendre cap nota que em permetés després recordar-les. Sí que em vaig quedar amb la primera i amb algunes consideracions generals que passo, tot seguit, a exposar-vos.
La primera raó -segons Pere Martí- per la qual val la pena de llegir "Concert per a la mà esquerra" és perquè t'enganxa des d'un bon principi. Sent com és una novel·la extensa (prop de cinc-centes pàgines) aquest aspecte és important si no volem que el lector abandoni a les primeres de canvi. Certament la novel·la té un seguit de components que la fan atractiva i atrapen el lector des de les primeres pàgines. Alguns d'aquests components, com bé va assenyalar Martí, serien la presència d'una trama plena de secrets. Secrets que es van desvetllant al seu moment al llarg de la novel·la.

Pere Martí adreçant-se als presents. Foto cedida per Montse Marcè



Un altre factor destacat per Pere Martí va ser l'opció d'escriure el text a manera de novel·la riu, cosa que té a veure amb el punt de vista narratiu: es tracta de la transcripció de les entrevistes que el protagonista fa a diferents personatges per a conèixer la resposta a aquests secrets que esmentàvem, entre el quals destaca la veritable personalitat de son pare. Aquesta transcripció oral marca lògicament també el registre lingüístic de l'obra, fent que tots els registres de la llengua emprada (el lèxic, el morfològic i el sintàctic) s'allunyin de la formalitat literària que tindrien si el punt de vista fos un altre. De totes maneres això no vol dir -segons Martí- que al text no s'hi reflecteixi un savi ús de la llengua i un nivell literari que mostra el bagatge del seu autor, però aquest ha de fer -i fa- tot el que cal perquè la versemblança d'aquesta coartada oral no es trenqui en bocins.
Un altre element destacat per Martí és l'alt rigor a l'hora d'incloure els elements històrics a la novel·la, signe que el treball de documentació fet per l'autor ha estat molt exigent. No es troba cap anacronisme tot i que la novel·la repassa -encara que sigui de vegades només com a teló de fons- la història de Catalunya des de principis del segle XX fins a l'any 92 que és quan Ramon Valldora, el protagonista inicia aquesta recerca personal cap als seus orígens. Un llarg reguitzell de polítics, escriptors i artistes apareixen citats al llarg de la novel·la, sempre justificant-ne la seva presència i sense trencar mai l'harmonia de la trama. Arribats aquí cal dir que és la dificultat de resumir la trama -com si es tractés d'una novel·la convencional- la que va portar a Martí - a requeriment d'alguns dels presents- a llegir un text que intentava condensar la complexitat d'un argument que, de fet, està construït a manera de xarxa. Hi ha moltes línies argumentals, algunes de les quals -com bé va comentar- podrien ser l'embrió d'una novel·la separada per elles mateixes.
I fins aquí cinc cèntims del discurs de Pere Martí. Una presentació completa, complexa i rigurosa que va ser molt aplaudida pel públic assistent. De seguida un servidor va passar a llegir un fragment de la novel·la que, si bé no permet fer-se una idea global de l'obra, si que va convertir-se en un tast d'aquest to discursiu, de la fluïdesa de l'obra, del bon fer de Bonals com a escriptor. I  del nivell de reflexió moral que amara també el text sencer, ja que es tractava d'un dels enregistraments on el senyor Colldejou -protector i, en certa manera, segon pare del protagonista- fa una llarga disquisició sobre la maldat de la guerra, acabant amb un estirabot de Josep Pla quan aquest diu que el millor invent del segle XX havia estat el vàter, i no només perquè pensés que era un gran invent sanitari:

"sinó que en el fons volia dir que es cagava en tots els invents del segle XX, que només havien servit per a portar més morts." (pàg 176)


Jesús Bonals, comentant algun dels aspectes de la novel·la.  Foto cedida per Montse Marcè


Per acabar es va obrir un espai de preguntes i comentaris del públic que va servir, entre d'altres coses, per descobrir la personalitat de Bonals, les seves idees sobre la literatura i l'edició i la seva erudició en citar-nos, per exemple, un dels errors que Sánchez Piñol comet a Victus en fer parlar al general Villaroel en castellà als seus contemporanis quan en aquella època no només no es parlava en castellà sinó que una amplíssima majoria de la societat catalana ni l'entenia.  El debat ens va portar fins a la difícil imparcialitat -o objectivitat- que es pot tenir davant d'uns fets històrics com els que Bonal relata i que l'autor va destacar com un dels seus màxims reptes. El debat va enriquir-se amb algunes anècdotes del mateix Franco i la seva relació amb Fraga Iribarne. Impagables. Com aquell dia que, en una cacera, Fraga -que es veu que era un tirador nefast- va disparar una perdigonada a la mateixa filla del dictador.

En acabar Bonals va signar alguns llibres, com sol ser habitual. En el meu cas, com que ja disposava del llibre signat,, em va fer il·lusió portar-li el meu exemplar de "Hem nedat a l'estany amb lluna plena".

  

En resum un acte polit, culte i molt amè. A l'alçada de la novel·la que estàvem presentant i que esperem tingui un llarg recorregut. S'ho val de totes totes.

*****

(1) L'acte estava inclòs dins de la programació de les Festes de Sant Raimon de Vilafranca. Per això, entre els presents hi havia uns quants Raimons, membres de la coordinadora que organitza aquesta Festa Major d'hivern. Vam saber, a més, que l'autor hi participa des de fa anys quan el van convidar pensant-se que el seu nom real era Raimon Esplugafreda. Tot i ser un pseudònim, la bona relació establerta ha fet que Jesús Bonals visiti amb freqüència Vilafranca, convidat, entre d'altres actes, al tradicional Sopar dels Raimons i Raimundes, que aplega els batejats amb aquest nom de pila.

15 comentaris:

  1. Fantàstic resum de la presentació, August! A mi també em va agradar molt com va anar, més que d'altres vegades. El Pere Martí és un crack, i tu també.

    ResponElimina
  2. Gràcies, Helena! Segur que m'he deixat coses i que tu, o d'altres, haguéssiu destacat altres aspectes. Però el que sí estic convençut és que tots els que hi vam assistir en vam gaudir, i molt.
    Una abraçada! (extensiva a tota la teva família, especialment al teu pare).

    ResponElimina
  3. Fantàstic resum de la presentació, fantàstica presentació, fantàstics els protagonistes. Bon ambient entre els assistents a l'acte, felicitat per poder-vos saludar. Ara només em falta llegir el llibre, cosa que em disposo a fer amb moltes ganes.
    Gràcies a tots plegats i una abraçada gran!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Montse, per les teves paraules (i per les teves fotos!). Estic segur que la novel·la t'encantarà. Que en gaudeixis!
      Una abraçada.

      Elimina
  4. Comprovo que us ho vàreu passar molt bé amb la bona companyia de Jesús-"Raimon Esplugafreda" Bonals, i altres amics.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Així és Xavier. És el que passa quan et trobes amb amics i amb una excusa estupenda per compartir, com és aquesta novel·la...

      Elimina
  5. Caram August tota una festassa literària amb alguns trets polítics, històrics , anècdotes i bon humor...Celebro que en gaudíssiu tots plegats! M'ha fet il·lusió veure en Pere Martí i llegir la seva acurada ressenya del llibre...
    Aquesta frase de la pag 176, la trobo molt encertada...
    Bona nit, August.

    ResponElimina
    Respostes
    1. I més acurada si n'hagués recordat més detalls! Ja el coneixes, és molt meticulós en les seves crítiques. I la frase… Pla en estat pur!
      Va ser una festa de la paraula.
      Bona nit, Roser!

      Elimina
  6. Feu venir moltes ganes de llegir-lo, me'l poso a la llista.

    ResponElimina
    Respostes
    1. A mi em passa igual, no tinc temps de llegir tant i vaig fent llistes cada cop més llargues… Aquest, si pots, no te'l deixis!

      Elimina
  7. Gent que va a llibreries a parlar sobre llibres, mira que hi ha gent rara pel mon...

    ResponElimina
    Respostes
    1. A tu, Pons, t'hagués agradat la Kinzena Poetika de Vilafranca. Feien recitals de poesia als llocs més impensats (estacions de tren, botigues, menjadors de cases particulars, cementiris…). Ja veus que al Penedès som "raros del cagar" que diria algú.

      Elimina
  8. Sort que no vas prendre nota del que anàvem dient, August! Si n'arribes a prendre!
    Cordialment,

    Pere MB

    ResponElimina
    Respostes
    1. Primer vaig pensar a demanar-te el llistat de les dotze raons. Però després vaig pensar que potser no calia ser tan exhaustiu (tot i que continuo pensant que va ser una presentació esplèndida), i que al blog hagués estat massa feixuc de llegir. Però al final em vaig anar animant, i mira…
      Gràcies Pere!

      Elimina
  9. Veig que va ser una gran presentació, amb molta assistència. Us felicito.

    ResponElimina