dilluns, 21 de març del 2016

Abellerols i roses per al Dia Mundial de la Poesia

Foto: naturaiterritori.blogspot.com

ABELLEROLS

Abellerols en formació vibrant, blau ventall que es desplega
en ràpides, fugaces, invasions. A migdia desvetllen
letàrgies solars i travessen, aguts,
la densitat metàl·lica del cel per caure sobre el vol
d’abelles gràvides de pol·len, nutrícies, saboroses.

Olga Xirinacs 

Eterna, 2006


Avui, Dia Mundial de la Poesia, la Institució de les Lletres Catalanes ha triat aquest poema d'Olga Xirinacs: Preneu les roses. Podeu llegir-lo aquí, tal com ja us vaig explicar fa uns dies. Per cert, que avui a les 7 de la tarda se'n fa la lectura oficial (i la traducció a molts idiomes) al Centre d'Art Santa Mònica, a Barcelona.

La casualitat ha volgut que hagi passat aquest matí enregistrant poemes per a un programa de divulgació de natura realitzat per la productora EDNatura. El meu amic Xavier Bayer em va convidar a afegir un tast poètic a cada capítol del programa que, possiblement, es dirà "Llargandaix" (així és com en diuen al Penedès). O sigui que els espectadors podran, a més de seguir les explicacions sobre la flora i la fauna del Penedès, escoltar -i llegir en pantalla- poemes que tenen per referents plantes o animals, i saber alguna cosa dels poetes que els han escrit.  Entre els molts poemes triats hi ha aquest dels abellerols, també de l'Olga Xirinacs, amb el qual he encapçalat aquest post.  Xirinacs, doncs, per partida doble.




La llista d'autors de la primera tongada de 13 programes és aquesta: Pere Martí, Miquel Desclot, Pere Quart, Josep Carner, Joana Raspall, Joan Maragall, Antoni Massanell, Nati Soler, David Jou, Teresa Costa-Gramunt, Olga Xirinacs, Núria Albó i Josep Vallverdú. Hem volgut expressament que hi apareguin poetes vius i poetes ja desapareguts, poetes d'àmbit penedessenc i poetes d'altres territoris catalans, poetes clàssics consolidats i d'altres de més joves o no tan coneguts. En fi, una barreja que pretén mostrar la biodiversitat del nostre panorama poètic.



Queden altres autors al calaix que segurament utilitzarem si el projecte té exit i se'n demana una continuació. Les televisions de Vilafranca, el Vendrell i Vilanova ja han mostrat el seu interès. Us informaré quan tot això vegi la llum.

De moment, aquest matí, hem celebrat el Dia Mundial de la Poesia llegint poemes i parlant dels seus autors entre les parets de l'antic Molí del Foix, a Sta. Margarida i els Monjos.

12 comentaris:

  1. Quantes coses podem aprendre, a través de la poesia i dels nostres poetes! I quanta bellesa en forma de versos que ens regala l'Olga! Trobo que ha estat un dia força adequat, avui, per enregistrar aquest programa, que espero tenir ocasió de poder veure.
    Una abraçada, August!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, Montse, està molt bé que en un programa de coneixements es tingui en compte el valor que la poesia pot aportar-hi. Aquest és un mèrit del director, el Xavier Bayer, una persona amb molts àmbits d'interès (mestre, músic, naturalista -ornitòleg i estudiós dels ratpenats).
      La casualitat ha volgut que avui féssim el rodatge. I he pensat que ho aprofitaria per a penjar un poema més de la nostra estimada Olga.
      Una abraçada, Montse!

      Elimina
  2. Ahir al vespre,al Centre d'Art Santa Mònica vàrem tenir la sort de gaudir en directe de la poeta de capçalera d'aquesta primavera: l'Olga Xirinacs.
    Un acte poètic, i amb homenatge a les 13 joves mortes a Freginals.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Quina sort, Xavier! M'hagués agradat acompanyar-vos… Segur que va ser un acte molt emotiu.
      Des d'aquí el meu homenatge a l'Olga amb aquests abellerols.

      Elimina
  3. Contents de que hagueu escollit el Molí del Foix com a escenari per enregistrar alguns d'aquests poemes, segur que aquest nou programa de divulgació de natura serà tot un èxit!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies a vosaltres per cedir-nos aquest espai tan especial. Recitar aquests poemes sota les voltes d'aquest antic molí ha estat una experiència molt agradable. I sobre l'èxit, que Déu t'escolti, Josep M!

      Elimina
  4. doncs visca els abellerols i la biodiversitat poètica del món blocaire i el món no blocaire !!!!

    ResponElimina
  5. Bona manera de celebrar el Dia Mundial de la Poesia, jo he estat a l'acte amb l'Olga, tot un luxe.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Que bé Helena! Segur que heu gaudit d'uns moments molt especials. Pel que he vist a les fotos del Xavier, devia ser molt bonic. Se us veu l'emoció a la cara…
      Una abraçada!

      Elimina
  6. Un poema molt bonic, llàstima que les abelles no deuen estar massa contentes, però és la llei de la natura...Veig que estàs fet tot un artista! ah i jo també dic "llangardaix" i no sé de quina altra manera es diu.
    Com l'Helena també vaig estar a Santa Mònica i realment va ser tot un honor poder conèixer l'Olga, tan sabia i tan senzilla!
    Petonets, August.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si t'hi fixes bé diu "Llargandaix" i no llangardaix (si es llegeix ràpid no s'aprecia).
      Celebro que hagueu pogut gaudir de la coneixença de l'Olga i d'aquest acte tan bonic.
      Una abraçada, M. Roser!

      Elimina