dilluns, 28 de maig del 2018

SONS DEL CASTELL: un viatge en el temps a través de la música i la paraula




Ja ho veieu, aviat estrenaré el meu darrer projecte. Bé, per a ser justos, el NOSTRE darrer projecte, ja que en sóc co-autor juntament amb el meu amic Joan Torrents Sivill.

La idea inicial va ser seva: fer un viatge en el temps pels darrers mil anys del Castell de Penyafort. Em va demanar si volia afegir-m'hi i posar-hi cullerada en la part musical i poètica. O sigui que es tracta d'això: un espectacle poètico-musical per la història d'aquest edifici emblemàtic del Penedès.

Diu el Joan:

"Volem que a través de la recreació de sons propis de cada època sentiu el batec de les seves pedres, testimonis silents de les persones que han trepitjat la pols del seu terra."

Aquest viatge el farem en companyia de set músics i dos rapsodes. Ells ens explicaran els diferents moments pels que han passat aquestes pedres:

  • Primer com a castell medieval.
  • Després convent dominic.
  • Més tard casa senyorial rural.
  • I, finalment, la casa del poble!


Com que aquests mil anys tenen molt a veure amb el que passà en d'altres llocs, l'espectacle aspira a ser també un reflex de la història del nostre país. I, en certa manera, és també un viatge per la història de les nostres músiques: des de les cançons medievals (àrabs o dels trobadors), fins les orquestrines que, entrat el segle XX, van animar els balls dels nostres avis.
Un viatge on la paraula i la música caminen l'una al costat de l'altra vestint-se amb mil i una disfresses: cançó tradicional, text històric, cant gregorià, poema eròtic, cançó de pandero, havanera, cançó de revolta, poema líric o ball popular...

La primera parada d'aquest viatge serà al Castell de Penyafort, casa on diu la tradició que va néixer Sant Ramon. Però ens encantaria que aquest vaixell carregat d'històries i melodies pugués recalar en d'altres llocs, d'altres castells, d'altres convents, d'altres pedres. Hi sentiríem llavors, segur, alguna altra vella tonada explicant les mateixes coses.

De moment, però, guardeu-vos aquesta data:
  • 9 de juny, a les 10 de la nit, al Castell de Penyafort (Sta. Margarida i Els Monjos).
Dins dels actes del Remei Art 2018

Us hi esperem, amb una copeta de cava.
Sereu molt ben benvinguts.

Com sempre, per a tu Santi, des del record del "teu" castell


Aviat, més informació aquí


6 comentaris:

  1. Respostes
    1. Gràcies, Xavier!! Ja us en faré cinc cèntims des del blog.
      Una abraçada.

      Elimina
  2. Tu no t'hi poses per poc, tot el què ens expliques són grans projectes i aquest em sembla molt interessant...Història a traves de la música i la poesia, Que tingueu molta sort i molt d'èxit!!!
    Bona tarda , Artur.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Roser! Ja tens raó ja, aquest projecte és de més volada que els altres que he fet. Em fa molta il·lusió i espero poder fer-lo córrer una mica pel nostre país.
      Bona tarda Roser! (per cert, que hi cantem els "teus" goigs, els de la Verge del Roser, i també cançons de pandero que cantaven les majorales del Roser. Ja ho veus, gairebé dedicat a tu!)
      Una abraçada.

      Elimina
  3. Gràcies August, em sento afalagada!!!

    ResponElimina
  4. El meu llibre es diu "Jo et donaré ales" i és un recull de cartes( reals)a un noi de la presó...Estic molt contenta, ja que la gent que l'ha llegit me'n diu coses molt boniques.
    Petonets.

    ResponElimina