dimarts, 5 de febrer del 2019

"Llegir per sentir" està d'aniversari!!



D'esquerra a dreta: Josep M Soler i Pere Martí, responsables del "Llegir per sentir". (Foto : Jordi Morgades)


En un país com el nostre -i m'aventuro a afirmar que en qualsevol país del món- celebrar 25 anys d'un fet ininterromput és tota una notícia. Si hi afegim que es tracta d'una notícia de l'àmbit de la cultura segurament és encara més sorprenent. Però si del que parlem és d'un programa de ràdio sobre literatura infantil i juvenil m'atreviria a dir que estem davant d'un cas únic al món.

El programa de Ràdio Vilafranca Llegir per sentir celebra aquest curs escolar 2018-2019  el seu 25è aniversari (1). M'afegeixo des d'aquest blog a la felicitació als seus autors, en Pere Martí crític i escriptor, i en Josep M Soler, periodista. No és gens fàcil -insisteixo- mantenir l'energia, la constància -i vés a saber quantes coses més- per tal d'emetre cada setmana un programa on els protagonistes siguin els autors, els il·lustradors, els bibliotecaris, els editors, els traductors -segur que em deixo gent implicada-  que treballin dins del camp de la LIJ, o sigui, la literatura adreçada als nostres infants i joves. Els que poc o molt coneixem aquest àmbit sabem de la dificultat que té donar-lo a conèixer als mitjans.

(1) Ja ens en vam fer ressò des d'aquest blog quan el programa va celebrar el 20è aniversari.

Com que us ho explicarà millor el mateix resum que els autors van preparar com a nota de premsa us l'adjunto a continuació, tot desitjant que aquests vint-i-cinc anys serveixin per a celebrar-ne molts més. Enhorabona!!


RÀDIO VILAFRANCA - RESUM DEL PROGRAMA DE LITERATURA INFANTIL I JUVENIL "LLEGIR PER SENTIR"

Locutor, entrevistador...: Josep M. Soler
Coordinador: Pere Martí i Bertran

Inici del programa: Octubre 1993 (Curs 1993-1994) AQUEST CURS EN CELEBREM EL XXVè ANIVERSARI.

Franja horària
            Ha anat variant amb els anys. Enguany s’emet els dimecres a les 9 del vespre i els dissabtes a les 13h 30m. Des de l’any 2015 es penja a internet i, doncs, també es pot escoltar a través de la xarxa: http://www.rtvvilafranca.cat/programa/llegir-per-sentir

Sinopsi del programa
            Un cop per setmana, un autor, il×lustrador o traductor (més excepcionalment el director de la col×lecció o l'editor) de literatura infantil i juvenil és entrevistat arran d'una obra seva recent. Durant uns 20 minuts en Josep M. Soler i l'entrevistat conversen sobre el llibre en concret, sobre la seva obra en general i, de vegades, sobre aspectes diversos relacionats amb la literatura infantil i juvenil. Alguna vegada s'han fet programes especials, com per exemple els dedicats a revistes infantils i juvenils en català, als jocs informàtics en català, a llibres teòrics sobre LIJ, a blogs de LIJ... 
            Quatre vegades l'any (inici de curs, Nadal, sant Jordi i final de curs) el coordinador del programa, en Pere Martí i Bertran, fa de convidat i hi parla de novetats i de notícies de LIJ, hi presenta les editorials que hi passaran al llarg d’aquell trimestre... 
            El programa no és un programa per a un públic infantil o juvenil. Va adreçat fonamentalment a possibles prescriptors: pares, mares, avis, àvies, mestres..., a qui pot interessar de conèixer aquell llibre, o aquell autor, per recomanar-lo o comprar-lo. Per això ni les franges horàries ni les preguntes de l’entrevista, ni... són pensades de cara als infants. 
            Gairebé durant vint anys, cada final de curs es va fer un sopar-tertúlia al restaurant Cal Ton de Vilafranca del Penedès, en el qual es convidaven els entrevistats, més la premsa especialitzada i gent del món editorial de LIJ. A les postres, s'hi debatia a l'entorn del tema triat durant aquell curs i des del curs 2001-2002 fins al 2011-12, s'hi va fer el lliurament del "Premi Aurora Díaz-Plaja d'articles d'anàlisi i estudi sobre la literatura infantil i juvenil catalana", convocat per l’AELC.



En total hi han passat més de 500 persones diferents (336 autors; 75 il·lustradors; 31 traductors; 67 editors, curadors...), amb obra a 45 editorials, tant de grans grups com de petites, sobretot del Principat, però també d’arreu dels Països Catalans. Hem de tenir en compte que la majoria d’editorials hi han passat en més d’una ocasió, com també ho han fet una bona colla d’entrevistats. Els autors que hi han intervingut més vegades han estat Joan de Déu Prats, Ma. Carme Roca i Dolors Garcia Cornellà (7 vegades) i Pau-Joan Hernàndez i Josep-Francesc Delgado (8 vegades). 

També val la pena destacar que el programa sempre s’ha fet amb una visió de Països Catalans i per això hi han estat convidats, i hi han passat, autors i editorials d’arreu dels territoris de parla catalana. Quan s’ha dedicat el programar a títols no catalans, sempre ha estat perquè n’hi havia l’edició catalana (d’aquí que s’hagin entrevistat traductors i autors de fora de l’àmbit lingüístic que podien ser entrevistats en castellà: bascos, gallecs, espanyols...).
També cal assenyalar que l’any 2003, arran dels 10 anys de programa, va estar guardonat amb el premi Atlàntida, que atorga el Gremi d’Editors de Catalunya, i que l’any 2007 ho va ser amb el premi “Pàgines hertzianes” de la revista Faristoli el Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil. 

* * *


 Podreu trobar altres comentaris als següents mitjans:




6 comentaris:

  1. Està molt bé que un programa així compleixi 25 anys...M'ha recordat el meu programa setmanal que jo feia a Radio Estudi, d'Esplugues, però jo parlava de poesia... Alguna vegada ja t'he comentat, que jo coneixia en Pere Martí, me n'alegro per ell i el company de les ones...Felicitats als dos per aquestes noces d'argent radiofòniques.
    Bona nit August.

    ResponElimina
  2. Hola Roser! Sí, realment és una gran notícia per a la cultura del nostre país. Encara és més estrany un programa dedicat només a poesia... el vas fer durant molt de temps? Convidaves a poetes? Trobo a faltar programes així...
    Ja li donaré records al Pere Martí de part teva.
    Una abraçada, Roser!

    ResponElimina
  3. enhorabona! amb els temps líquids i efímers que vivim tota una proesa!

    ResponElimina
  4. Gran, el Pere Martí i tot l'equip que fan possible el programa! Necessitem més gent com ell, com vosaltres!

    ResponElimina
  5. EL vaig fer durant cinc anys, per amor a l'art...Era un programa setmanal i sempre convidava un poeta, un cantautor, sempre algú que tingués una sensibilitat especial! Des del Raimon, en Martí i Pol, la la Maria Mercè Marçal, o alguna mestressa de casa que feia els seus "pinitos"...Amb cinc anys vaig conèixer una bona col·lecció de persones guapes, dins del món literari, fins i tot algun polític especialment compromès amb les qüestions socials( José M. Mendiluce diputat per l'Acnur).
    Bon vespre, August.

    ResponElimina