dijous, 11 de maig del 2023

Commemoració de l'Any Vallverdú a Manresa

Ahir vaig tenir el privilegi d'assistir a la commemoració de l'Any Vallverdú a la Universitat de Manresa. Un acte que quedarà gravat en la meva memòria perquè va ser d'una humanitat i un rigor que dignifiquen encara més la figura del nostre centenari escriptor, degà de les lletres catalanes, que gaudeix, per cert, d'una salut envejable.

L'acte va començar a l'Espai Aloy on Vallverdú va fer donació del seu darrer llibre, 'El vuitè nan'. La degana de la Facultat de Ciències Socials, Sílvia Mas, presentà l'acte tot fent un recorregut per la trajectòria humana i literària que uneix Vallverdú amb qui fou el seu biògraf, en Josep M Aloy. A continuació, Marta Luna, escriptora i pedagoga, va fer una glossa excel•lent d'El vuitè nan. Luna aconseguí, sense parlar gairebé de la trama del llibre, que tots els assistents ens quedéssim amb unes ganes tremendes de llegir-lo i descobrir tots els valors que Vallverdú hi ha anat destil•lant.

 

                       

L'autor, amb una claredat d'idees i un sentit de l'humor molt afinat, ens explicà com s'havia plantejat el repte d'escriure una història sobre un nan diferent que s'afegís al septet clàssic de la literatura infantil.

Seguidament ens desplaçàrem a la sala d'actes de la universitat on Miquel Desclot i Josep Vallverdú mantingueren un col•loqui molt interessant a l'entorn de la importància de la poesia a l'escola, amanida amb la lectura de poemes dels bestiolaris de cadascun. Una conversa deliciosa, només a l'abast de dos "monstres" de la literatura com ells.





































En fi, un acte de just homenatge que diu molt també dels qui l'han pensat i dut a bon terme. Enhorabona! Un acte d'aquells que fan lectors i fan país.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada