divendres, 14 de juny del 2013

Stoner (4): Què és la universitat?


Un dels fragments més comentats de la novel·la de John Williams és el d'una conversa que manté Stoner amb dos professors companys seus d'universitat, pràcticament el més proper a uns amics que tindrà el nostre protagonista. Es troben els divendres a la tarda en una cerveseria del centre de Colúmbia.
En una d'aquestes xerrades un d'ells, en Dave Masters, fa una punyent observació sobre què hi fan ells a la universitat:

"I vet aquí com la providència, la societat o la sort, digueu-li com vulgueu, ens ha creat aquest antre perquè ens puguem protegir de la tempesta. És per a persones com nosaltres que existeix la universitat, per als desposseïts del món; no pas per als estudiants, ni per a la recerca desinteressada del coneixement, ni per cap de les raons que normalment s'esgrimeixen. Nosaltres proporcionem les raons i permetem que persones normals i corrents hi tinguin accés, aquelles que encaixaran en el món; però només és una capa protectora. Com l'Església a l'edat mitjana, a qui els seglars i fins i tot Déu li importaven un rave, nosaltres també subsistim a còpia d'enganys.
En Finch, admirat, feia que no amb el cap.
-Déu n'hi do si ens fas quedar malament, Dave.
- Potser sí - va dir en Masters-. Però per més dolents que siguem, som millors que els que hi ha a fora, al fang, els pobres malparits del món. No fem mal, diem el que ens ve de gust i ens paguen per dir-ho; i això és un triomf de la virtut natural, i si no ho és li falta ben poc, punyeta.
(...)
... durant uns anys, molt de tant en tant, l'Stoner recordava el que en Masters havia dit; i tot i que no li oferia la visió de la universitat amb la qual ell s'havia compromès, si que li revelava detalls de la seva relació amb aquells dos homes, i li ajudava a fer-se una idea de l'amargor corrosiva i salvatge de la joventut."

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada