dissabte, 4 de gener del 2014

Pensament crític i poesia




Els meus dissabtes són, des de fa ja sis anys, rutinaris. Però això no és dolent: les rutines ens fan familiar allò que vivim, ens permeten sentir-nos segurs i, en certa mesura, feliços. Un racó de felicitat el visc des del  forn-cafè on us escric ara, llegeixo la premsa i consulto el meu correu. Un espai acollidor per on van passant un univers de personatges diversos que veig arribar i anar-se'n abans no hagi enllestit aquest meu moment.
D'avui us deixo dues notes, una sobre el pensament crític d'una persona que el practica sovint, el filòsof i educador Gregorio Luri; l'altra sobre Vinyoli -anem-nos preparant per a substituir Espriu per Vinyoli com a any oficial- de la ploma de l'Ignasi Aragay, periodista i actual director adjunt del diari ARA, que sempre m'acompanya els dissabtes.

De Gregorio Luri:

"Quan, sense entendre un problema, ens llancem a opinar-ne, no estem donant una mostra de pensament crític, sinó d'incontinència verbal"

"Afegeixo que tampoc mostrem un pensament pedagògicament crític si no entenem la necessitat que tenen els nostres alumnes de confiar en nosaltres, els seus mestres, i, per descomptat, en els seus pares, per poder sentir-se segurs en l'exploració del desconegut."

de l'article Crítica del pensament crític, diari ARA, 4 gener 2014.


De l'Ignasi Aragay:

"He començat l'any com calia: amb Joan Vinyoli, de qui aquest 2014 celebrem el centenari del seu naixement. En aquest any en què la politica es farà senyora de tot, els versos d'un senyor que aspirava només, només! a viure i escriure." (…) A "Encara les paraules" es concentra en la seva passió màgica:

"Ara, compon / amb els trossets / de lletres màgiques una / sola paraula: poesia." Perquè  "la poesia allunya les aparences / i fa propera la realitat/ (…) En veritat us dic / que no es fa res en veritat sinó / per la paraula creadora de silenci."

de l'article Tot viu i tot mor en Joan Vinyoli, diari ARA, 4 de gener 2014


En fi, comencem l'any estupendament:  crítica lúcida i poesia!



2 comentaris: