diumenge, 13 d’abril del 2014

20 anys de "Llegir per sentir" (3): Jornada a l'Agrícol (Vilafranca del Penedès)

Continuo fent-me ressò dels actes del 20è aniversari del programa de ràdio Vilafranca, "Llegir per sentir", dedicat a la literatura infantil i juvenil (i guardonat amb el premi Atlàntida del Gremi d’Editors de Catalunya).
En Pere Martí, acompanyat de la presidenta de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs.

El passat dia 29 de març, a l'Agrícol, en Pere Martí i Bertran va dictar la Ponència “La literatura infantil i juvenil a les ràdios (escolars, de proximitat i nacionals)”.
Prèviament, la presidenta de la Institució de les Lletres Catalanes, senyora Laura Borràs, que va presidir l’acte, va valorar  que si parlar dels 20 anys d’existència d’un programa de cultura als mitjans de comunicació ja significa una proesa, encara ho és més quan es tracta d’un programa de literatura infantil i juvenil.
Així mateix va destacar el paper de la Institució que presideix, tant en el sentit del suport que dóna als autors de literatura en general com en la difusió de la seva obra. A continuació va considerar la dificultat que significa dedicar-se a la literatura i també, la de fidelitzar lectors. En aquest sentit, va comentar que ella considera desafortunat el concepte de lectura obligatòria vigent a les escoles en general, tot i que va aclarir que no discuteix el concepte, en tant en quan es persegueix la formació de lectors, però sí el terme.
Finalment, abans de donar pas a la lectura de la ponència, va valorar també la responsabilitat que tenen els mitjans de comunicació pel que fa a obrir les portes a la lectura als joves
Perque, com va dir per finaltizar, l’habit de la lectura és fonamental per formar persones lliures i amb esperit crític.

Els ponents de la taula rodona, moderats per Josep M Soler, conductor del programa "Llegir per sentir"
A continuació, diferents especialistes en el tema, van encetar un debat sobre els mitjans de comunicació i la literatura infantil i juvenil: 
    • Josep M. Soler (moderador)
    • Sílvia Cantos (bibliotecària i conductora de diversos programes radiofònics…)
    • Andreu Sotorra (crític de LIJ i redactor de la revista digital  Cornabou.
    • Lluís Llort (El Punt/Avui)
    • Elisenda Roca (periodista, escriptora i conductora de programes de ràdio i tv)
    • Trinitat Gilbert  (Diari Ara)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada