diumenge, 3 de novembre del 2019

La "Filomena" al Vinseum



Aquest proper dimarts en Miqui Giménez i un servidor participarem en l'acte de presentació del llibre  "La llengua al Penedès: del vocabulari i la toponímia al folklore i la literatura". És el recull de les aportacions que es van fer en les XXVI jornades d'Estudis Penedesencs celebrades el 2016 i que han estat editades sota la coordinació de Ramon Marrugat Cuyàs,  Doctor en Filologia Catalana i Cap de la Secció del Parlar Penedesenc de l’IEP, i de Joan Solé BordesLlicenciat en Filologia Catalana i Cap de la Comissió d’Edicions de l’IEP.



L'acte serà presentat per Pere Navarro, del Departament de Filologia de la Universitat Rovira i Virgili i comptarà, a més de les intervencions dels dos curadors de l'obra ja esmentats, amb la participació dels Castellers de Vilafranca i la projecció del vídeo:  L’origen dels toponímics, de la llengua i de l’anècdota. Alguns exemples” Veu: Laia Batlle Urgell. Directora de Domenys Radio.


En Miqui Giménez, el llibre presentat i la 'Filomena' de la cançó-cuplet popular

En la recta final en Miqui Giménez i jo mateix farem una molt breu presentació d'una de les parts del llibre, la que recull l'origen i difusió -al Penedès i arreu del territori- d'una cançó-cuplet que va fer-se molt popular a partir dels anys 50 però que té una història molt curiosa que arrenca cap als anys vint del segle passat: la 'Filomena'. Si veniu a l'acte la coneixereu. La nostra intenció, més que fer una conferència, és donar a conèixer al públic assistent aquesta cançó i animar-lo a cantar-la. De les més de 100 cobles que s'han pogut recollir d'aquesta cançó eròtico-humorística en presentarem un petit tast a partir de les referències que s'hi fan sobre toponímia, oficis, clergat, menjars...


"Hi ha un refrany que diu així:
Filomena, Filomena,
que de porc i de senyor
se n'ha de venir de mena,
Filomena, Filomena."

Us hi esperem!

1 comentari:

  1. Veig que tu estàs a totes les mogudes literàries i musicals...Felicitats.
    Jo vaig escriure un text d'una bicicleta que es deia Filomena!
    Bon vespre August.

    ResponElimina