dijous, 14 de juliol del 2022

Un jardí on continuar "regant els llibres"



Ahir vaig ser en un acte preciós que, en certa manera, tanca un cercle obert fa dos anys amb la mort del nostre estimat Josep M. Aloy, mestre, escriptor i crític de literatura infantil i juvenil. Ja n'he parlat altres cops aquí així que no em repetiré.

Quan fa gairebé 7 anys justos que inauguràvem la Biblioteca Rovelló al "garatge" de casa seva, cap dels presents imaginava que en Josep M. ens deixaria al cap de pocs anys. Estàvem exultants, sobretot ell, orgullós de poder obrir aquell espai casolà a tota aquella colla de lletraferits (escriptors, il·lustradors, mestres, alumnes, nens, inquiets culturals..) i a tanta més gent que hi ha anat passant al llarg d'aquest temps. Per això un dels neguits més grans del Josep M, que va traspassar a la Comissió Aloy-Rovelló, va ser el de fer tot el possible perquè aquest llegat, el seu llegat, fruit d'una feina ingent de més de 40 anys treballant per la literatura infantil i juvenil, no quedés en l'oblit.













I a fe que això no passarà! La Comissió Aloy-Rovelló ha sabut trobar complicitats amb la FUB, la Fundació Universitària del Bages, perquè tot aquest fons documental quedi en molt bones mans. L'atzar -no hi crec gaire jo, més aviat penso que les energies que treballen en un mateix sentit no és estrany ni casual que acabin convergint-, l'atzar o el que sigui, doncs, repeteixo, va fer coincidir aquest impàs amb la creació de l'edifici que havia d'incloure el nou grau de mestres d'Educació Infantil. I aquí, un cop més, la sensibilitat dels responsables de la FUB, i en especial de la directora del grau, la Montserrat Pedreira, van ser claus a l'hora de definir l'espai que acollirà a partir d'ara aquesta col·lecció.













Només entrar-hi ja es respira una sensació d'agradable benestar -la llum que entra per dues bandes amb finestra del sostre al terra hi ajuda molt- i hom sap que allà dintre, entre tots aquells llibres tan ben endreçats, s'hi produiran històries de descoberta, de plaer, d'estudi... Perquè la idea no és que funcioni només com una biblioteca sinò que serveixi com a Centre de Documentació per a impulsar el coneixement, la divulgació i totes aquelles iniciatives que ajudin a escampar la llavor de la Literatura Infantil i Juvenil. 


Per a això compta, també, amb l'arxiu documental que el mateix Aloy va anar confegint al llarg de tots aquests anys estudi: carpetes monogràfiques dedicades a escriptors com Joaquim Carbó, Joana Raspall, Emili Teixidor, Joaquim Sorribas, Gabriel Janer Manila.. i tants d'altres. Val a dir que tota la documentació sobre Josep Vallverdú, del qual Aloy n'era biògraf, serà cedida a la Càtedra Màrius Torres de la Universitat de Lleida. L'arxiu es completa amb tots els articles que va anar publicant a Idees -el suplement literari del diari Regió 7- i a Mascaró de Proa, el seu blog de crítica de LIJ, pel qual va rebre l'any 2013 el Premi Aurora Díaz-Plaja.













L'acte d'ahir, delicat, equilibrat i molt en la línia del que mereixia, va passar per tres moments. El primer, el més formal, dels parlaments. Uns parlaments mesurats, i plens de la càrrega emotiva i intel·lectual que hagués agradat -segur- a en Josep M. Aloy. Perquè es va parlar molt d'ell però sobretot -i això és el que li hagués encantat- es va parlar de literatura, de lectors, nens i mestres, de lletraferits, d'escriptors, il·lustradors i de tot aquell a qui va adreçat el nou espai. 

Sílvia Mas, vicerectora del Campus Manresa, glosant la figura de Josep M. Aloy

Cal destacar la glosa exquisida de la Sílvia Mas, vicerectora del Campus Manresa de la Universitat de Vic, de la figura i l'obra de Josep M. Aloy; les emotives paraules del Llorenç Capdevila, membre de la Comissió Aloy-Rovelló; i les triplement justificades d'en Marc Aloyalcalde, president de la FUB i fill del Josep M.

Mas va dir que "no només ens donen uns llibres i uns arxius, ens regalen el temps d'una persona, la passió i la perseverança d'un estudiós, la convicció i l'obstinació d'un salvador d'històries i paraules, en definitiva, el somni de tota una vida". Va voler deixar clar que des de la Universitat de Manresa "fem nostre aquest llegat amb un alt sentit de la responsabilitat i amb el ferm compromís de voler retornar a la societat el que ens ha estat donat".

Capdevila, va afirmar que s'havien acomplert "amb bona nota" els grans objectius que s'havien plantejat des de la Comissió Aloy-Rovelló: fer un homenatge a l'escriptor (que va quedar reflectit en el llibre "L'home que regava els llibres"), i buscar una sortida al llegat de l'escriptor emplaçant-lo en "la millor ubicació que podia tenir la col·lecció de literatura pública infantil i juvenil en català més important del país".

En Marc Aloy, alcalde de Manresa i fill de Josep M. Aloy



Marc Aloy, va parlar de l'orgull com a alcalde d'una ciutat que és capaç de trobar les sinergies necessàries per a salvaguardar el llegat de manresans com el Josep M Aloy. Va destacar, com a president del Patronat de la Fundació Universitària del Bages, que el nou espai queda vinculat als projectes LAB 0_6 i la Upetita. Tres iniciatives que per a l’alcalde «fan de la Facultat de Ciències de l’Educació de Manresa, un centre referència en la formació de professionals». I com a fill va recordar la il·lusió que sentien de petits en rebre per correu aquelles caixes plenes de llibres i va agrair la delicadesa amb què s'havia triat aquest espai perquè "fos visible, en planta baixa, molt lluminós". Un espai que, fins ara era compartit per molt pocs i que, a partir d'ara "estarà al servei de la comunitat universitària, dels estudiants, dels estudiosos, del professorat i, en definitiva, de la ciutat".

La Laia Oliveras llegint magistralment un conte d'Aloy














El segon moment, la cirereta del pastís, va ser la fantàstica lectura del conte d'en Josep M Aloy "Un cotxe a la biblioteca. Un conte quasi real.”, a càrrec de la Laia Oliveras, actriu i neboda de Josep M. Aloy. Semblava que el Josep M. l'hagués escrit per a un dia com ahir. 

I tot va acabar regat amb una copa de cava i la visita al nou espai. Una delícia!

Llarga vida al Centre de Documentació Josep M Aloy de Literatura Infantil i Juvenil!!


* * * * *

Podeu veure un resum força complet de l'acte en aquest vídeo de Canal Taronja:


* Ressenya de l'acte  al Regió 7. 
* Article del Nació Digital.
* Notícia de l'acte al web de UManresa

2 comentaris:

  1. Tot això hi cap en un garatge? Sembla que no pugui ser. Aquests finestrals són mitja vida!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, Helena. Jo ho vaig veure amb els meus propis ulls. Ara, però tindrà un espai molt més lluminós i acollidor. I el més important, més a l'abast dels que l'han d'utilitzar.

      Elimina