diumenge, 29 de novembre del 2020

Aquest any, nadala de Gianni Rodari!!


Ja estic treballant en la nadala d'aquest any: un poema preciós de Gianni Rodari, el gran mestre, escriptor i pedagog. El defensor de la imaginació com a motor de la transformació de la societat.

Aquest any se celebra el centenari del seu naixement a Omegna (Itàlia) el 1920.
Encara recordo com em van impressionar els seus "Contes per telèfon" quan estudiava per a mestre. I com un viatge que vaig fer a Itàlia amb dinou anys em va descobrir la tendresa i la força del Rodari original. Vaig comprar els meus primers llibres de Rodari en italià (entre ells les "Favole al telefono") i em vaig endinsar en una llengua que m'ha acompanyat des de llavors.


Enguany, rellegint les "Filastrocche in celo e in terra" he trobat "Il zampognaro" (el sacaire o gaiter), un bellíssim poema nadalenc que ja estic musicant. Aviat el compartiré per la xarxa. 





Mentrestant us deixo amb unes paraules que va dir quan li van donar el Premi Andersen, el Nobel de la literatura infantil:

                           

"Cal tenir una gran fantasia, una forta imaginació per ser un gran científic -per imaginar coses que no existeixen encara-, per imaginar un món millor d'aquell en què vivim i posar-se a treballar per construir-lo."
Gianni Rodari (1920-1980).


Sto già lavorando al Natale di quest'anno: una bellissima poesia di Gianni Rodari, il grande maestro, scrittore ed educatore. Il difensore dell'immaginazione come motore della trasformazione della società. Quest'anno ricorre il centenario della sua nascita ad Omegna (Italia) nel 1920. Ricordo ancora come fui impressionato dalle sue "Contes per telèfon" quando studiavo per diventare insegnante. E durante un viaggio in Italia all'età di diciannove anni ho scoperto la tenerezza e la forza del Rodari originale. Ho comprato i miei primi libri di Rodari in italiano (tra cui "Favole al telefono") e ho approfondito una lingua che da allora mi accompagna. Quest'anno, rileggendo "Filastrocche in celo e in terra" ho trovato "Il zampognaro", una bellissima poesia natalizia che sto già suonando. Lo condividerò presto on line. Nel frattempo vi lascio con alcune parole che ha detto quando è stato insignito del Premio Andersen, il Premio Nobel per la letteratura per ragazzi:

"Devi avere una grande immaginazione, una forte immaginazione per essere un grande scienziato - per immaginare cose che ancora non esistono - per immaginare un mondo migliore di quello in cui viviamo e mettersi al lavoro per costruirlo".


Gianni Rodari (1920-1980).

4 comentaris:

  1. Aquest llibre il·lustrat el tenim a la meva biblioteca, me'n van cridar l'atenció les seves il·lustracions abstractes, fetes a mà. Molt estètiques, a l'alçada dels poemes que hi surten.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, a mi també em van cridar les il·lustracions. Crec que és una bona manera d'apropar els nens i nenes a un art menys figuratiu.
      Els poemes, per descomptat, estan a l'alçada: Gianni Rodari en grau màxim!

      Elimina
  2. Jo també he llegit "els contes per telèfon"...Esperem amb il·lusió la Nadala d'aquest any!!!
    Bon vespre, Artur.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Imagino que deu ser un dels seus llibres més llegits. Jo n'he llegit uns quants més i, la veritat, tots els trobo esplèndids!
      A veure, espero que la nadala estigui a l'altura de les expectatives...
      Bona nit, Roser!

      Elimina