dilluns, 11 de maig del 2015

Homenatge a Olga Xirinacs



Avui, per si no ho sabeu, és el dia escollit per a homenatjar des de la xarxa a una de les nostres millors escriptores amb motiu del seu aniversari i, de pas, com qui no vol la cosa, demanar (exigir, suplicar, ordenar, proposar) que li sigui atorgat el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes d'enguany. El Nobel el deixem per més endavant.


I què millor per a celebrar-ho que amb un tast de la seva obra? Jo, per deformació personal -i professional- em decanto per la seva poesia infantil. Té un llibre (que són dos) que em té el cor robat. Aquí el teniu:



Doncs resulta que, ja fa una colla d'anys (uns 9 o així) que vaig tenir el privilegi d'escampar la seva poesia -i la d'altres- acompanyat d'un grupet d'ex-alumnes meus, la Companyia Poètica Rapsòdia. Recitàvem dos poemes seus trets d'aquest llibre. Un era "La Marina juga al sol…"

Amb les esplèndides il·lustracions d'Asun Balzola
Jo mateix el recitava aquí:  

Filmació: Màrian Sadurní

L'altre poema de l'Olga Xirinacs que formava part del nostre repertori de llavors no té títol però nosaltres el vam batejar com a "Peix fregit",  ja veureu perquè. 

El recitava una llavors joveníssima Júlia Díaz que ja apuntava maneres (ara forma part del grup Amarcord, finalista del concurs Oh, Happy day! de TV3). Aquí la teniu:

Filmació: Màrian Sadurní

Doncs res, espero que hagueu passat una bona estona gaudint de la poesia de l'Olga Xirinacs i que l'escampeu arreu del país i l'univers sencer si cal.

Per molts anys, Olga!!!

EL PREMI D'HONOR DE LES LLETRES CATALANES 
PER A TU!




21 comentaris:

  1. Un aplaudiment compartit: per a l'Olga, per a la Júlia, i per a tu August que ho has lligat tot tan bé,

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Xavier! El mèrit -sempre ho dic- és dels poetes que ens regalen les paraules tan ben dites...

      Elimina
  2. Quina felicitació més bonica que has fet, August!!
    M'ha encantat veure-vos recitant aquests poemes de l'Olga.

    Aferradetes i molt bon dia!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Lluna! A mi també m'ha emocionat reviure aquella època amb la "Companyia Poètica Rapsòdia". I sobretot assaborir, un cop més, els versos preciosos de l'Olga!
      Abraçadetes i molt bon dia per a tu també!

      Elimina
  3. Quin post més bonic que has fet, August!!! m'ha agradat escoltar-vos recitant poesia. Genials tots dos.

    El poema de la Marina, em porta molts bons records. El meu fill, el recitava, quan feia P3. I ho feia molt bé i feia molta gràcia, (ves què ha de dir sa mare, oi?) I quan volia divertir-se més, hi afegia tots els seus amics... jugaven en grup, tota una llista de nens ... jugaven al sol amb la closca d'un cargol... aix... batalletes meves, disculpeu!

    Una abraçada August i gràcies!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Res de batalletes, Carme, són records entraînables que demostren fins a quin punt la poesia de l'Olga connecta amb els més menuts. Com dic a la presentació del llibre "Marina" la bona poesia no entén tant d'edats com de sensibilitats.

      A mi també m'ha emocionat tornar a sentir la Júlia, amb dotze anyets… Ahir li vaig demanar permís i em va respondre encantada. Avui l'hi he enviat l'enllaç per twitter. Imagino que deu haver somrigut en veure's ella mateixa. Ara la veig tan gran i tan decidida a tirar endavant els seus projectes que jo també m'emociono (ho veus com no ets l´única explicant batalletes?)

      Una abraçada, Carme!


      Elimina
  4. Respostes
    1. I felicitats a tu que avui és Sant Ponç! (no ve d'una lletra…)

      Elimina
  5. Felicitats Olga, i felicitats August, que bé que recites!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Helena! La veritat és que quan la poesia té ritme i gràcia (tu ho saps molt bé) es recita gairebé sola.
      Abraçades!

      Elimina
  6. OOOHHH! Quin homenatge tan bonic li has fet a l'Olga. Preciosíssim! M'ha encantat.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Novesflors! De seguida que vaig saber de la idea de l'homenatge que vaig tenir clar que parlaria d'aquest llibre seu tan i tan bonic! Després vaig fer una mica de recerca "en el baúl de los recuerdos" i se'm va acudir de recuperar aquestes dues filmacions. Content que t'hagi agradat! L'Olga s'ho mereix, i encara més!

      Elimina
  7. Moltes felicitats a l'Olga Xirinacs, i a tu per perquè ens acostes l'Olga, sobretot als qui no la coneixem personalment.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo tampoc la conec personalment -ja m'agradaria, ja- però sempre m'ha captivat aquest vers senzill però tendre, i tan bell! Content d'haver-lo pogut compartir amb tu, Josep!

      Elimina
  8. M'afegeixo a l'homenatge a l'Olga Xirinacs, a través del teu blog. És una llàstima que aquesta poeta no hagi escrit més llibres per al públic infantil. Hi hauríem guanyat tots, petits i grans...

    Del llibre "Marina" que ens has presentat, sempre m'han agradat aquestes dues estrofes:

    L'estrella es mirava
    a l'aigua del mar,
    onades de plata
    la feien ballar.

    Un vespre va caure
    i al fons se'n va anar
    perquè la cridava
    l'estrella de mar.

    He dit dues estrofes? Què va, és tot un conte, és una història d'amor... Bellíssima!

    Felicitats a l'autora i a tu, August!

    Josep Maria Aloy

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Josep M per aquesta aportació! La veritat és que el poema que cites és preciós i, com tu bé dius, tota una història d'amor. Tant que ha captivat a la Roser que comenta just sota teu: ella també l'ha triat per al seu blog, Petiteses. Si hi vas podràs llegir-ne el comentari.

      Tu parles de la poesia infantil de l'Olga i jo, en canvi, desconeixia del tot la seva poesia per a adults. Avui he pogut llegir una bona pila de poemes que els blogaires han posat als seus blogs. I he quedat admirat de l'ús del llenguatge, la lucidesa i la bellesa que traspuen…

      Una abraçada, Josep M!

      Elimina
  9. M'agrada el teu post August, jo també he triat un poema del llibre"Marina" pel meu post, (el poema de l'estrella)...Aquest llibre també el vaig treballar molt a l'escola.
    Per cert, el guardó que demanem, no és per aquest any, que ja està donat, sinó per l'any vinent...

    Petonets .

    Veig que el Josep Maria també ha triat el poema de l'estrella...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, suposo que els mestres és normal que coincidim si l'autor/a ha publicat per a infants. I, com bé diu el Josep M (que ha triat el mateix poema que tu) l'Olga només ha escrit aquest doble llibre (Marina/Cavall de mar). És una llàstima. Es clar que, si fa com la Joana Raspall, encara li queden prou anys per a recuperar el terreny perdut…

      Del premi ja m'imaginava que és per al proper any. Potser la meva vehemència ha fet pensar que el volia... ja! En fi, l'important és que se li reconegui la feina feta (si mires la llista de premis i l'obra escrita quedes impressionat) i el tarannà sempre molt implicat amb la cultura de casa nostra. I ara, a més, una blogaire de luxe!

      Petonets, Roser. I Bona nit! (sota les estrelles)

      Elimina
  10. Un homenatge molt sentit que és encomanadís. Un aplaudiment per l'Olga i per tu per fer de rapsoda. Ens cal reconèixer i honorar als nostres grans escriptors com ara l'Olga.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Les sinergies s'encomanen fàcilment i creixen i s'escampen quan les empeny un noble objectiu. I homenatjar l'Olga ho és!
      Una abraçada, Consol.

      Elimina
  11. Com m'ha agradat, August, el teu homenatge a l'Olga, i sobretot sentir-te recitar el seu poema! (continuo sense poder-te ubicar per Vlafranca!). El meu pare era un enamorat de l'obra de l'Olga; tots els llibres que hi ha a casa de més de 15 anys els va adquirir ell. Jo he continuat la col·lecció ara que no hi és, i sé que si ara ens veiés aquí, parlant d'ella, estaria molt orgullós d'haver plantat bona llavor en mi.
    Una abraçada!

    ResponElimina