dissabte, 12 de març del 2022

L'home que regava els llibres (Homenatge a Josep Maria Aloy)












Em fa molt feliç informar-vos de l'homenatge que es farà a Josep M. Aloy a Manresa, la seva ciutat. Vaig tenir la gran sort de compartir amb ell molts moments, especialment en relació a la presentació d'unes antologies temàtiques sobre Joana Raspall de les quals Aloy va tenir cura. Editades per Pagès Editors i il·lustrades magistralment per Anna Clariana van acompanyades d'uns pròlegs molt enriquidors i d'un apartat final on Aloy establia les "complicitats" entre els poemes de Raspall amb el d'altres autors, a més d'una completa cita bibliogràfica. També vam coincidir com a membres de l'Eixam d'Amics de la Joana Raspall en l'organització de l'any del seu centenari, el 2013, amb la poeta encara viva.













Dels molts records que conservo n'hi ha dos que guardo amb una especial emoció. Un és la inauguració "clandestina"de la seva biblioteca, la dels vuit mil llibres, que va comptar amb la presència de l'aleshores presidenta de la Institució de les Lletres Catalanes, la Laura Borràs. Una biblioteca que el desembre passat la família cedia a la Fundació Universitària del Bages (FUB4), vuit mil llibres que ocuparan una biblioteca que durà el seu nom en el nou edifici que es preveu inaugurar aquesta primavera.


















L'altra és la presentació del Bestiari de Joana Raspall al Casino de Manresa, on a més d'ell i l'editora de Pagès, l'Alba Besora, hi va participar també la Fina Tàpias, la seva dona, recitant magistralment alguns poemes.



En aquest homenatge es farà la presentació del llibre "L'home que regava els llibres", on 33 escriptors i 14 il·lustradors que havien col·laborat amb ell hi han deixat relats, poemes i il·lustracions en el seu record.

En fi, que el proper 26 de març hi seré  i retré el meu particular homenatge al Josep Maria Aloy, l'home que regava els llibres. Segur que els fruits d'aquest conreu perduraran entre nosaltres. Prenem el teu relleu, Josep M i continuarem aquesta tasca amb tot el zel i l'amor pels llibres del que tu vas ser sempre testimoni.

1 comentari:

  1. Recordo al Josep M, entusiasta amb il·lusió per la cultura. El vaig veure sols en dues ocasions i vaig saber que el seu món eren els llibres.
    No vaig poder assistir a la presentació de Bestiolari.
    Més tard, el 2018 la mateixa editorial va publicar la tercera antologia de Joana Raspall "Amb sabates de molsa", també a cura de Josep Ma Aloy amb la bona il·lustradora Anna Clariana. Tres grans persones i una bona Editoral, Pagès, han aconseguit uns llibres magnífics.
    En Josep Ma i la meva germana Imma, van parlar de fer un quart volum.
    Per desgràcia, primer el Josep Ma Aloy i després l'Imma Cauhé, ens van deixar.
    El Josep Ma es mereix aquest homenatge per la seva tasca i moltes altres coses més com a persona.

    ResponElimina